IN MEMORIAM Ivan De Zan (24. listopada 1937. – 2. siječnja 2019.)

IN MEMORIAM Ivan De Zan (24. listopada 1937. – 2. siječnja 2019.)

 Piše: Duško Kliček

U 82. godini je nakon kratke i teške bolesti u noći na četvrtak umro dr. sc Ivan De Zan, profesor u mirovini, naš sugrađanin.

Rođen je Filipovcu, uz nekadašnju ciglanu, 1937. godine. U Pakracu je završio osnovnu i učiteljsku školu. Djetinjstvo je proveo uz Pakru, cestu i prugu oko današnje petlje, gdje je otkrivao i stjecao svoje prve ljubavi prema prirodi, prema biljnom i životinjskom svijetu kojima je posvetio cijeli svoj život. Dio te mladenačke ljubavi i sve ono što je naučio kroz život i školovanje zapisao je u mnoge svoje udžbenike, knjige, didaktičke materijale, znanstvene radove namijenjene učenicima srednjih i osnovnih škola, studentima i svima onima koji nose zavičaj i prirodu u srcu.

Kao djeci većine siromašnih roditelja pakračkog i lipičkog kraja, koji su željeli nastaviti školovanje, učiteljska škola je i Ivi bila jedini izbor,  a nakon završetka, osnovna škola u Donjem Čagliću prvo mu je radno mjesto. Sa suprugom Mirom, također učiteljicom, uz odgoj i školovanje djece Kornelije i Damira, učiteljski put ih je odnio u Ivanovo Selo, pa Grubišno Polje i napokon do Pakraca i gimnazije. Ivo se znanstveno usavršavao, a s nadarenim  učenicima, današnjim profesorima, doktorima, farmaceutima… radio je kroz grupu mladih biologa.

Višu pedagošku školu i Prirodoslovno-matematički fakultet završio je u Zagrebu. Tijekom radnog vijeka bio je zaposlen kao učitelj, nastavnik biologije i kemije, profesor biologije, prosvjetni savjetnik u Zavodu za školstvo Ministarstva prosvjete i sporta Republike Hrvatske. Od 1987. godine radio je kao predavač, zatim kao docent na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Od 1995. godine do 1998. bio je prodekan, a od 1998. dekan Učiteljske akademije Sveučilišta u Zagrebu. Bio je vanjski predavač na Fakultet prirodoslovno – matematičkih i odgojnih znanosti u Mostar, držao stručna predavanja  u Vinkovcima, Osijeku, Dubrovniku, Brodu, Zagrebu…

U znanstveno istraživačkom radu aktivno je sudjelovao od 1972. godine u unapređivanju odgoja i obrazovanja. Sudjelovao je u tri znanstvena projekta koje je financiralo Ministarstvo znanosti Republike Hrvatske. Objavio je 14 znanstvenih radova, 9 priopćenja na kongresima, napisao 32 udžbenika i ostalog didaktičkog materijala za osnovnu i srednju školu, 15 stručnih radova te 37 ostalih radova. Autor je monografije „Istraživačka nastava biologije“ i sveučilišnog udžbenika „Metodika nastave prirode i društva“. Za doprinos unapređivanju pedagoške teorije i prakse, te za sveukupan rad  od učitelja pa do sveučilišnog profesora, višestruko je nagrađivan.

Dobitnik je Godišnje nagrade „Ivan Filipović, Savezne Povelje pokreta „Znanost mladima“ i Velike povelje Narodne tehnike, a Županija Požeško-slavonska dodijelila mu je 2014. godine Nagradu za životno djelo.

Za vrijeme radnog vijeka, a u mirovini i više, sve do pred koji dan, Pakračani su ga susretali u trgovini, u kupovini novina, na ulici… kada je često znao zastati pa sa svojim bivšim učenicima i studentima, susjedima i sugrađanima izmijeniti pokoju riječ, ispričati ponešto iz svog života.

Grb Grada Pakraca za životno djelo, koji je dobio 2009. godine  je dio zahvale Grada svom zaslužnom sugrađaninu, jer, govoreći o svom životu znao je reći: „Nismo bili ništa drugačiji od današnje djece, ali, umjesto televizije i kompjutora mi smo vrijeme provodili na livadama, u šumi, u Pakri. Ribe smo lovili sepetom, kupali se, upoznavali biljni i životinjski svijet oko sebe pa u mojim udžbenicima ima i ponešto Pakraca i moje mladosti“. Dio toga ostavio je nama i onima koji dolaze, a sve ostalo nezapisano i neispričano odnio sa sobom.

Hvala mu.

Sprovod će biti održan na pakračkom Rimo-katoličkom groblju u subotu 5. siječnja s početkom u  14 sati.

 

Podjelite na društvenim mrežama...
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
0Share on LinkedIn
Linkedin
Print this page
Print
Email this to someone
email