HRVATSKI ČASNIČKI ZBOR PAKRAC-LIPIK: Obilježena 29. obljetnica ustroja 76. bataljuna

HRVATSKI ČASNIČKI ZBOR PAKRAC-LIPIK: Obilježena 29. obljetnica ustroja 76. bataljuna

Polaganjem vijenaca povodom 29. godišnjice ustroja 76. samostalnog bataljuna Hrvatske vojske danas je u organizaciji Udruge Hrvatskog časničkog zbora Pakrac-Lipik odana počast svim poginulim hrvatskim braniteljima i poginulim pripadnicima 76. samostalnog bataljuna HV-a koji su branili domovinu na pakračko-lipičkoj bojišnici.

Na pakračkom gradskom groblju i kod novog Spomen-obilježja poginulim hrvatskim braniteljima na središnjem gradskom trgu, počast su odala izaslanstva gradova Pakraca i Lipika predvođeni pakračkim dogradonačelnikom Marijanom Šircem i lipičkim gradonačelnikom Vinkom Kasanom, te predstavnici Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Pakrac-Lipik.

76. bataljun osnovan je odlukom Ministarstva obrane i nastao je spajanjem šest pješačkih satnija koje su bile formirane na potezu od Poljane do Badljevine. Do svog gašenja, odnosno priključivanja 52. daruvarskoj bojni u srpnju 1992. godine, ovaj bataljun je ratovao duž 42 kilometra bojišnice sudjelujući u svim važnijim oslobodilačkim akcijama tog vremena. Kroz njega je prošlo 1500 branitelja, od kojih je 87 poginulo te više od 300 ranjeno, a prvi zapovjednik postrojbe bio je Stjepan Klasnić, pukovnik HV-a iz Lipika.

Počast poginulim pripadnicima ovog bataljuna odana je i na groblju u Lipiku, a sveta misa za sve poginule branitelje služena je u pakračkoj župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije.

Podjelite na društvenim mrežama...
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
0Share on LinkedIn
Linkedin
Print this page
Print
Email this to someone
email