GRADSKO VIJEĆE PAKRAC: Minus u proračunu manji 1,3 milijuna kuna

GRADSKO VIJEĆE PAKRAC: Minus u proračunu manji 1,3 milijuna kuna

Zadovoljna sam stanjem u našem proračunu makar još uvijek ima puno posla. Sve što se radilo i prije, a možda i dolazak „svježe krvi“ i novog mišljenja u gradsku upravu, dovelo je do toga da smo u roku plaćanja prema dobavljačima, da nemamo puno dospjelih, a nepodmirenih obveza i da se proračun puni dobro. Prilog tome govore brojke: ukupno ostvareni prihodi u prvo polugodištu iznosili su 46 posto od planiranog i u odnosu na rashode 39 posto. Također ističem kako manjak prihoda iz prethodnih godina u iznosu od oko 4 milijuna kuna je u prvom polugodištu znatno smanjen što je posljedica smanjenja rashoda tako da akumulirani manjak prihoda  s 30. lipnja iznosi oko 1,3 milijuna. Istovremeno je ostvaren višak prihoda nad rashodima u iznosu od otprilike 2 milijuna i 800 tisuća, rekla je Anamarija Blažević, pakračka gradonačelnica, na jučerašnjoj sjednici Gradskog vijeća.

Na dnevnom redu ove jedne od najkraćih sjednica bile su svega tri točke. Tehnički je odrađeno davanje prethodne suglasnosti na Pravilnik o unutarnjem ustrojstvu i načinu rada Dječjeg vrtića „Maslačak“. Sve ostalo se, u nešto malo više od sat vremena trajanja sjednice, vrtjelo oko proračuna, a u aktualnom satu najspominjanija tema ponovo su ruševine.

Prije usvajanja dnevnog reda predsjednik Zoran Krejči izvijestio je kako će nadalje vijećnik Nikola Ivanović predstavljati SDSS umjesto DPS kao nestranački član.

Povećani prihodi poslovanja

U izvješću o poslovanju gradskog proračuna u prvoj polovini ove godine ističe se prihod nešto više od 11 milijuna kuna i to 5,1 milijun kuna od poreza, 2,6 milijuna pomoći iz središnje države i inozemstva, oko 800.000 kuna od imovine te nešto više od 2 milijuna kuna ostalih prihoda. Istovremeno su realni rashodi bili nešto veći od 8,2 milijuna kuna, a u odnosu na isto razdoblje prošle godine bilježi se porast prihoda od oko 600.000 kuna.

2

Obrazlažući izvješće o stanju obveza proračuna Grada Vinko Pečanić, voditelj Odsjeka za financije i proračun, naglasio je kako je 1. siječnja gradski dug bio nešto manje od 4 milijuna kuna, 30. lipnja iznosio je 2,1 milijun kuna dok je s jučerašnjim danom taj iznos pao na 1,3 milijuna kuna.

U ime kluba vijećnika HDZ-a njihov predsjednik Miroslav Ivančić pohvalio je izvješće naglasivši kako je ono rezultat nove klime iz središnje vlasti iz Zagreba jer je pojednostavljen protok novca nego u zadnje četiri godine, na što je predsjednik Zoran Krejči u raspravi istaknuo kako odnos vlasti u prošlom mandatu nije bio maćehinski, nego razumno trošenje novca, a manjak u gradskom proračunu nastao je i prije.

Nezavisni vijećnik Damir Špančić dodao je kako je manjak prihoda prethodnih godina nastao zbog lošeg poslovanja jedne osobe, a u prilog govori činjenica da se u pola godine može puno toga izmijeniti pohvalivši gradonačelnicu Blažević u tim nastojanjima te još jednom istaknuo primjer investicija i ulaganja poduzetnika u Lipiku.

I u  SDP-u su, kako je rekao Dragan Marin, puni hvale prema izvješću zbog „micanja“ minusa u proračunu, istaknuvši kako nakon štednje treba krenuti od kapitalnih investicija značajnih za grad konstatirajući „maknimo se od visoke razine, bavimo se gradom“.

Gradonačelnica Blažević rekla je kako smatra „da su se karte posložile“ jer u dosadašnjem radu nije naišla na zatvorena vrata ministarstava,  ne složivši se pri tom s Marinovom konstatacijom da nije bilo kapitalnih ulaganja jer dobivenom pomoći od države uložilo se u uređenje komunalne infrastrukture, a Grad se tada mogao više posvetiti dotjerivanju i „šminkanju“ naselja. Dodala je pri tom da se veseli idućem godišnjem izvješću o proračunu rekavši „da su se stvari tek sada zakuhale“. Izvješće je usvojeno jednoglasno.

Podnoseći izvješće o svom radu u prvoj polovini godine Blažević je naglasila da danas može govoriti o vodozahvatu Šumetlica dodajući kako svaki dan očekuje dolazak bagera na gradilište, u tijeku je sanacija smetlišta „Crkvište“, nastavlja se priprema projekta aglomeracije Pakrac – Lipik, a od ostalih projekata izdvojila je rekonstrukciju Ulice hrvatske policije iz Domovinskog rata. U društvenim djelatnostima istaknula je redovito stipendiranje studenata, financiranje udruga i manifestacija kao i međunarodnu suradnju s prijateljskim gradovima i općinama, a posebno suradnju s Županijom i ministarstvima. U usmenom dijelu Blažević je dodala kako je ovo izvješće o radu rezultat rada i prethodnog gradonačelnika te nastavku odlične suradnje u novim ulogama.

Klub vijećnika HDZ-a i SDP-a prihvatili su izvješće, samo je u dodatnoj raspravi Dragan Marin (SDP) izvješće nazvao „pomalo sterilnim“ očekujući kritičniji osvrt te ubuduće očekuje izvješće koje će dati smjernice za daljnji rad i konkretnije nakane.

 

AKTUALNI SAT

Ruševine i bolnica opet aktualne

Iako je aktualni sat trajao samo dvadesetak minuta, većina pitanja odnosila su se na komunalnu infrastrukturu, najviše na pitanje ruševina u gradu, a niti ovaj put nije izostavljena tema o pakračkoj bolnici.

Potvrđeno je da će se tijekom rujna i do kraja listopada ruševine u gradu koje su pripremljene za rušenje po Zakonu o građevinskoj inspekciji uklanjati na teret Ministarstva obrane, a Grad će sudjelovati s troškovima prehrane vojnika koji će tada raditi, najavila je gradonačelnica Blažević odgovarajući na pitanje o nezavisnom Miroslavu Vaceku o stanju ruševina u gradu. Željko Kiš (HDZ) nadovezao se pitanjem i eventualnog uklanjanja kuće Grgurić u centru grada, a gradonačelnica je dodala kako je ova sporna građevina isto pripremljena za uklanjanje, no nije sigurna da li će se ona ukloniti u prvom valu rušenja s obzirom na mehanizaciju i ljudstvo koje će doći, ali sigurno će se zalagati da bude uklonjena.

3

Miroslava Delača (HDZ) zanimalo je kada će ponovo početi radovi na kanalizaciji u Badljevini i vodovodu za okolna naselja, na što je gradonačelnica odgovorila kako je u Hrvatskim vodama u rebalansu osigurano 2 milijuna kuna za nastavak radova na kanalizaciji koji bi trebali biti gotovi do kraja studenog, a u proračunu Hrvatskih voda za 2017. godinu bit će osigurana sredstva i za vodoopskrbu sjeverozapadnog dijela grada.

Nikola Ivanović (SDSS) ukazao je na povećan broj divljači na teritoriju grada i naselja i upitao postoji li mogućnost interventnog izlova. Gradonačelnica je rekla kako su dopis za rješavanje tog problema uputili prema ministarstvu, veterinarima i lovcima te još čekaju konkretan odgovor.

Kakvo je stanje s ambrozijom, kose li se napuštene okućnice, koliko je bilo prijava po tom pitanju i je li komunalni redar tada izlazio na teren zanimalo je Mihajlu Pavković (SDP). Gradonačelnica je rekla kako će sve tražene podatke dostaviti pisanim putem.

Hoće li doći kraj mjeri restrikcije u javnoj rasvjeti koju je uveo bivši gradonačelnik, zašto uopće u Radićevoj ulici prema Klisi ne gori rasvjeta te vraća li se ranija dinamika dvotjednog izlaženja Pakračkog lista upitao je predsjednik Zoran Krejči. Blažević je najavila kako će se i prije nove godine vratiti na stari, a vjerojatno i poboljšani ritam javne rasvjete, a povratkom zaposlenika s bolovanja u Pakrački list, tiskano izdanje ponovno će izlaziti svaka dva tjedna.

Dragana Marina (SDP) zanimalo je hoće li krenuti obnova Aleje kestenova od rampe prema Krndiji te stvaraju li se materijalni uvjeti za visoku zdravstvenu školu aludirajući da uskoro istječe dopusnica što je gradonačelnica Blažević rekla kako će se sigurno založiti da projekt obnove Aleje krene, a dopusnica istječe u svibnju 2017. godine i ona je vezana za kadrove, a materijalni uvjeti koja osigurava Grad su zbog  poboljšanja rada profesora i studenata dok će snage usmjeriti na izgradnju nove zgrade.

4

Ima li istine u napisima iz medija kako je pakračka bolnica kadrovski i financijski stabilna upitao je Miroslav Ivančić (HDZ). Blažević je rekla kako je financijsko pitanje bolnice lošije nego prije sanacije i manjak liječnika je očigledan te trenutno zaposleni  liječnici nisu zadovoljni aludirajući kako zajednički moraju naći način kako doći do samostalnosti jer sada, kako je rekla, saniraju sanaciju, a prioritet je pronaći nužan liječnički kadar.

Sjednica je završena pozivom predsjednika Zorana Krejčija na obilježavanje 25. godišnjice  pogibije branitelja u Kusonjama 8. rujna dok je vijećnik Damir Špančić također pozvao na obilježavanje 80. godina rada KPD „Sloga“ čije ćemo programe obilježavanja objaviti  na našem portalu.

 

Podjelite na društvenim mrežama...
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
0Share on LinkedIn
Linkedin
Print this page
Print
Email this to someone
email