GRADSKA KNJIŽNICA PAKRAC Proputovanje Maje Klarić japanskim otokom

GRADSKA KNJIŽNICA PAKRAC Proputovanje Maje Klarić japanskim otokom

Putopis naziva „Približavanje zore: put 88 hramova na japanskom otoku Shikoku“ donosi autentičnu priču o drevnom budističkom hodočašću na jednom od četiri japanska otoka koji je sinoć predstavila autorica Maja Klarić u Gradskoj knjižnici Pakrac.

Autorica je zaslužna za popularizaciju žanra putopisne poezije u Hrvatskoj, kojeg je dobila spajajući svoje tri velike strasti: putovanja, poeziju i pisanje. Njena peta knjiga ”Približavanje zore: Put 88 hramova na japanskom otoku Shikoku”, sadrži prozne i poetske zapise oslanjajući se na japansku književnu vrstu haibun u kojoj se miješaju proza i haiku.

Na ovaj put, kako je rekla Klarić, krenula je 1. veljače 2018. godine s partnerom Goranom Blaževićem, a trajao je skoro dva mjeseca tijekom kojih su, s ruksacima na leđima, propješačili 1100 kilometara i posvjedočili prelasku oštre zime u toplo proljeće, stigavši na cilj točno u vrijeme sakure, čuvenog cvjetanja trešanja.

Jednosatno predavanje Maja je upotpunila fotografijama i video zapisima koje su nastale tijekom putovanja opisavši kako je ono hodočašće koje se sastoji od 88 službenih hramova i brojnih drugih svetišta, a podrazumijeva spajanje svih 88, zatvaranjem punog kruga oko otoka. Opisala je osnovne karakteristike tog puta, pripremne i logističke informacije te ispričala opise i legende vezane uz hramove te uvod u budizam i zen-budizam. Spomenula je i važnost štapa kojeg su cijelo vrijeme putovanja nosili sa sobom i koji zapravo predstavlja redovnika Koba Daishija kojeg se prati, čovjeka koji je boravio u svim tim hramovima, smatranog važnom duhovnom figurom drevnog Japana.

Uz putopisno-poetsku priču o Japanu posjetitelji su sinoć imali prilike uživati i u odličnoj šalici čaja koji je za ovu prigodu pripremio Đorđe Cvijić, majstor čaja, koji je bio i redoviti gost na Multipaku.

Kako je rekla Monika Lucić Fider, ravnateljica Gradske knjižnice Pakrac, Šibenčanka Maja Klarić gostovala je u pakračkoj knjižnici i prošle godine kada je predstavila knjigu Vrijeme badema, putopis s hodočašća na grob sv. Jakova u Santiago de Composteli.

Podjelite na društvenim mrežama...
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
0Share on LinkedIn
Linkedin
Print this page
Print
Email this to someone
email