GRADONAČELNICA U SELCU Otkrivena bista Martinu Kukučinu

GRADONAČELNICA U SELCU  Otkrivena bista Martinu Kukučinu

 

Pakračka gradonačelnica Anamarija Bležević i lipički gradonačelnik Vinko Kasana  u srijedu  su prisustvovali u Selcu na Braču  otkrivanju biste Martinu Kukučinu, slovačkom književniku koji kroz svoj život povezuje slovačka mjesta Jasenovu, Revoc, Donji Kubyn s hrvatskim Selcem, Lipikom i Pakracom.

Koliki je značaj Kukučina za slovački narod potvrđuje činjenica da je otkrivanju biste prisustvovao i slovački predsjednik Andrej Kiska.

Gradonačelnica je najavila u povodu 90-godišnjice njegove smrti  postavljanje biste za idući Dan Grada i u Pakracu.

Martin Kukučin, pravim imenom Matej Bencur rođen je 1860. godine u Jasenovoj gdje je dobio i svoje prvo radno mjesto kao učitelj. Kukučin dugo nije bio poznat kao pisac, iako je počeo pisati još kao student, najčešće putopise, a za vrijeme studija medicine u Pragu, upoznao je Bračanina Petra Didolića, koji ga je pridobio da dođe kao liječnik raditi na Brač, gdje se i oženio Didolićevom kćerkom te se pred kraj života zbog njene bolest preselio u Lipik.

Od 1926. s bolesnom suprugom živio je u Lipiku, a umro je 21. svibnja 1928. godine u bolnici u  Pakracu.

Zbog svojeg stvaralaštva u duhu realizma Slovaci ga uspoređuju s našim Krležom.

Na fotografiji: pakračka gradonačelnica Anamarija Blažević u društvu slovačkog predsjednika Andreja Kiska, lipičkog izaslanstva: Vinko Kasana i Antun Haramija, Rajmund Bradik, načelnik slovačke općine Jasenova i Davor Huška, pomoćnik ministrice regionalnog razvoja i EU fondova

Podjelite na društvenim mrežama...
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
0Share on LinkedIn
Linkedin
Print this page
Print
Email this to someone
email