„GEA OPROSTI“ Zdravijom prehranom učinimo tijelu uslugu

„GEA OPROSTI“ Zdravijom prehranom učinimo tijelu uslugu

Način na koji je uzgoj hrane za ljusku prehranu povezan s gladi u svijetu, klimatskim promjenama, potrošnjom vode, krčenjem šuma i mnogim drugim aspektima zagađenja okoliša te kako svaki pojedinac može pridonijeti očuvanju okoliša bile su neke od tema interaktivne radionice naziva „Zelenom prehranom protiv klimatskih promjena“. Radionica je dio projekta „Gea oprosti“ kojeg organizira Palijativni tim Lipa, a posjetitelje je s temom i problematikom upoznala nutricionistkinja Marina Kušan Hadžić ispred Centra za poboljšanje kvalitete življenja i razvoj ljudskih vrijednosti.

Objašnjena je spona između masovne industrijske proizvodnje hrane koju danas konzumiramo i utjecaja na čovjekovo psihičko i fizičko zdravlje, ali i planet na kojem živimo. Kušan Hadžić je ponudila zdrave i maštovite recepte kojima bismo mogli zamijeniti dosadašnje i svome tijelu i duhu učiniti uslugu. Pored teoretskog dijela predavanja i jedinstvene prilike postaviti konkretno pitanje nutricionistkinji i dobiti isto takav odgovor, prisutni su mogli vidjeti kako volonteri Centra na licu mjesta pripremaju „jelovnik klimatskih promjena“. S obzirom na to, naučili su kako pripremiti paštetu od graha i slanutka, domaći seitan i smoothie od kakaa i koprive, a degustirati su se mogli i burgeri od ječma, seitan-palenta kebab, kokos kuglice, energetske bombe i voda od melise i limuna. Ilustracije radi, hrana na stolu bila je pripremljena od kilograma ječma, a dostatna za četrdeset osoba.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Podjelite na društvenim mrežama...
Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Print this pageEmail this to someone