FOTOZAPAŽANJE: Platanu to boli

FOTOZAPAŽANJE: Platanu to boli

Fotografija prikazuje platanu na kolnom ulazu u gradsku tržnicu iz Ulice Matice hrvatske. Ogromno stablo, u društvu još četiri takva, odolijeva vremenskim nepogodama i hirovitostima ljudi vjerojatno više od stotinu godina istovremeno svjedočeći da toliko dugo postoji i urbana kultura na ovim prostorima. Stoga je značajan spomenik, ali i još uvijek gradski ukras.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nažalost, ne pazimo ga dovoljno, onoliko koliko to zahtijevaju stogodišnji starci. Njegovo ogromno deblo mnogima je idealno za zakačiti svoj oglas: “prodajem odojke, kukuruz, automobil, drva,…. jeftini krediti”, poručuju nam razni anonimni autori potpisani samo brojem mobitela s plakata napisanih rukom, mimo mnogih pravopisnih pravila. Nerijetko je upravo deblo platane idealno i za komercijalnije reklamiranje poput sadašnjeg plakata, ni manje ni više nego za kockarnicu. Stoga je u visini očiju deblo sve izubijano od pribadača, čavlića, klamerica i drugih  metalnih pričvrščivača. Sve su to rane u deblu stogodišnjaka.

Ovakvo oglašavanje je zabranjeno gradskom Odlukom o komunalnom redu, što je tek administrativna začkoljica koja bi trebala biti zanemariva u odnosu na našu kulturu i potrebu da čuvamo svoj prirodni okoliš. Međutim, za nepoštivanja tih administrativnih regula i civilizacijskih standarda nisu krivi samo građani koji ne razmišljaju o sudbinu ovog starca. Krive su i gradske vlasti koje na ovako frekventnom  mjestu nisu postavili oglasnu ploču koja bi građanima služila za zadovoljavanje ovih potreba.

Godinama o tome pišemo, ukazujemo na slične primjere iz drugih sredina. Napokon smo proljetos postigli da Komunalac postavi na isto mjesto ploču za postavljanje obavijesti o umrlim sugrađanima. No, prostora za komercijalni oglas nemamo, pa trpi platana.

U nedavnom olujnom nevremenu, u centru grada smo ostali smo bez nekoliko stabala, koji su uglavnom bila mlađa od ove platane. Našu sigurnost i sigurnost naše imovine istom prilikom je ugrožavalo i nekoliko ogromnih grana koje su odbacili naši stogodišnjici, čak i u neposrednoj blizini ove platane. Drveće na taj način  nam vraća nebrigu za njihovu opstojnost. Stoga prestanite zabijati bilo kakve pričvrščivače u debla naših stogodišnjih stabala. Drvo to boli.  A i poneke ljude.

Podjelite na društvenim mrežama...
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
0Share on LinkedIn
Linkedin
Print this page
Print
Email this to someone
email