[foto] “CROATIO IZ DUŠE TE LJUBIM” Na premijernom festivalu pobijedila Natea Perinović

[foto] “CROATIO IZ DUŠE TE LJUBIM” Na premijernom festivalu pobijedila Natea Perinović

Devet učenika Osnovne škole braće Radić iz Pakraca te jedan iz 5. osnovne bjelovarske škole pjevalo je najpopularnije hrvatske pjesme s temom ljubavi prema Domovini na 1. Dječjem festivalu domoljubne pjesme „Croatio iz duše te ljubim“ održanom 28. veljače u Hrvatskom domu dr. Franjo Tuđman u Pakracu. Premijernoj glazbenoj priredbi ovog formata, organiziranoj u sklopu obilježavanja početka Domovinskog rata u Hrvatskoj, nazočilo je blizu dvjesto posjetitelja. Festival je bio natjecateljskog karaktera, a prvu nagradu osvojila je Natea Perinović skladbom „Dajem ti srce zemljo moja“ od Doris Dragović.

Poželjevši festivalu dugovječnost, u ime organizatora istupila je Alfreda Petani Grafina i pri tom istaknula važnost njegovanja hrvatske domoljubne pjesme. Miroslav Ivančić, predsjednik Udruge hrvatske policije branitelja Pakraca i Lipika, je dodao da je glazbeni festival zamjena za dosadašnji literarni projekt „Mladi i domovinski rat„ te istaknuo ponos što je Pakrac osim po početku Domovinskog rata u Hrvatskoj prepoznat i po svome domoljublju. „Pokažite večeras kako se voli svoj grad, kako se voli Hrvatska“ poručio je izvođačima.

Obraćajući se, slično je rekla i gradonačelnica Anamarija Blažević, pohvalivši pritom obrazovne ustanove koje kroz programe djeci usađuju ljubav prema gradu i prema Domovini. Zahvaljujući organizatoru kazala je da od ove priredbe u budućnosti očekuje da kvalitetom izraste u glavni dječji festival domoljubne tematike.

Nakon deset izvedenih pjesama stručnom žiriju u sastavu Tea Silađi, profesorica glazbe iz Osnovne glazbene škole Pakrac, Lara Piletić, učiteljica tambure u OGŠ Pakrac, Željko Rogić, učitelj gitare u istoj školi, Pero Baškiera, policajac u mirovini i član gradskih pjevačkih zborova Pakraca i Lipika te Nika Pastuović, mlada pjevačica iz Zagreba, najviše se svidjela interpretacija  Natee Perinović, drugi je bio Stjepan Kiš s pjesmom „Mojoj lijepoj zemlji Hrvatskoj“, dok je treće mjesto osvojila Stefani Škariot za izvedbu „Ne dirajte mi ravnicu“.

Osim nagrađenih, u natjecateljskom djelu programa još su nastupili Tena Badrov, Đenet Behrami, Fran Bralo, Anela Klačmer, Filip Davidović, Vita Jirasek i Branimir Ulovac.

Publika je imala priliku pozdraviti i Tamburaški orkestar Pakrac pod ravnanjem maestra Aleksandra Gašparovića te glazbenu gošću Niku Pastuović koja je izvela tri skladbe.

Program obilježavanja se nastavlja u nedjelju u 20 sati paljenjem baklji te u ponedjeljak za kad je najavljen „Mimohod pobjednika“ te prigodan program.

Podjelite na društvenim mrežama...
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
0Share on LinkedIn
Linkedin
Print this page
Print
Email this to someone
email