FESTIVAL “HODOČAŠĆE U DOŠAŠĆE” Glazba u službi vjere

FESTIVAL “HODOČAŠĆE U DOŠAŠĆE” Glazba u službi vjere

Pakračka župa Uznesenja Blažene Djevice Marije, već 22. godinu za redom, sinoć je bila tradicionalno mjesto susreta i druženja mladih crkvenih glazbenika iz Požeške biskupije, ali i iz cijele Hrvatske čiji je dugogodišnji organizator pakračka glazbena skupina “Vita Nova”.

Ove godine glazbeno–duhovni susret promijenio je mjesto događanja te je održan u kino sali Hrvatskog doma „Dr. Franjo Tuđman“ na inicijativu pakračkog župnika Joze Zorića, a razlog tomu, kako je rečeno prilikom uvodnog predstavljanja izvođača, jesu poticaji i nagovori  pape Franje kako bi vjernici kao Crkva trebali izaći i javno svjedočiti svoju vjeru i u javnim prostorima.

„Na svako hodočašće valja ponijeti ono najvažnije, a to je dobro raspoloženo srce. Uvijek sam bio radostan kad se na hodočašća u Voćin ili nekamo drugamo, pridruže mladi s gitarama i oni tada nastoje doprijeti, ne do ušiju tek, nego baš do srca i ono tada titra, igra određenu igru koja nije na našim ljudskim valovima, nego srce zaigra na Božjim valovima. To je sastavni dio hodočašća; raspoložiti srce za osjetljivost za one s kojima hodamo, a još više za osjetljivost za onoga koji je nevidljiv, a s nama je na putu“, rekao je  na početku festivala požeški biskup msgr. dr. Antun Škvorčević pozdravljajući  vjernike, mlade glazbenike i sinoćnje posjetitelje.

U 90-minutnom programu, uz domaćine „Vita Novu“, izvođači su se predstavili s petnaestak duhovnih skladbi, a čast da otvori sinoćnji  festival pripao je Josipu Ćulumoviću iz Zagreba. Uz njega, nastupili su i vokalno-instrumentalna skupina RiM koju vode sestre Ružica i Maja Nedić iz Zagreba, Matej Galić i bend Yeshua iz Osijeka, Biskupijski zbor mladih iz Požege, a posebni gosti bila je poznata zagrebačka rock grupa Drugi način u sastavu Branko Požgajec, Ernest Vinković i Damir Vuk koji su svojim najpoznatijim hitovima poput „Piši mi“, „Prođe ovaj dan“ ili „Prave riječi“  publiku vratile u sedamdesete i osamdesete godine.

Festivalu je prethodilo euharistijsko slavlje u pakračkoj župnoj crkvi koje je predvodio požeški biskup dr. Antun Škvorčević, a koji se u molitvama posebno sjetio značajnih osoba pakračke župe, od dr. Ivana Šretera, dr. Josipa Pazmana te ubijenih i poginulih župljana u Domovinskom ratu.

Uz Požešku biskupiju i pakračku župu, festival je već godinama, kao i ove, podržao Grad Pakrac dok je glavni medijski pokrovitelj bio Hrvatski katolički radio.

Podjelite na društvenim mrežama...
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
0Share on LinkedIn
Linkedin
Print this page
Print
Email this to someone
email