EUROPSKA AKTIVNOST PAKRAČKIH OSNOVACA: Na nastavu matematike u pet zemalja

EUROPSKA AKTIVNOST PAKRAČKIH OSNOVACA: Na nastavu matematike u pet zemalja

Agencija za mobilnost i programe Europske Unije odobrila je Osnovnoj školi braće Radića Pakrac projekt razmjene učenika u dobi 11 i 12 (sadašnji peti i šesti razred) godina nazvanom Become European math champions – Postanite europski prvak u matematici koji se odvija u okviru programa Erasmus +.
Erasmus+ je program EU-a kojim se podupiru obrazovanje, osposobljavanje, mladi i sport u Europi. Agencija za mobilnost i programe Europske unije (AMPEU) koja je odobrila sudjelovanje Pakračanima je javna ustanova u sustavu Ministarstva znanosti i obrazovanja, koja provodi i promovira programe Europske unije i druge međunarodne programe u području znanosti, obrazovanja, osposobljavanja i mladih.
Projekt čija vrijednost samo u pakračkoj školi iznosi 29.900 eura će se provoditi u šest mediteranskih zemalja dvije godine počevši s ovogodišnjim 1. rujna. Nositelj projekta je škola Escola Bertí iz Španjolske a partneri su uz našu školu Agrupamento de escolas de Frazão – Portugal, 4th Primary School of Livadia – Grčka, Istituto Comprensivo De Amicis-da Vinci – Italija Scoala Gimnaziala, Mihai Eminescu, Radauti – Rumunjska. Projekt podrazumijeva pet mobilnosti, odnosno šest okupljanja učenika iz škola partnera po 6 dana na kojima će iz svake škole sudjelovati po četiri učenika i dva učitelja u pratnji što znači da bi iz Pakraca teoretski moglo sudjelovati 20 učenika i 12 učitelja. Oni će se okupljati u školama partnera, a ne spriječe li program epidemiološke mjere prvo takvo okupljanje je u Španjolskoj idući mjesec, Portugalu dogodine u ožujku, Grčka u svibnju 2021. Italija u studenom 2021., a Pakrac i Rumunjska su na programu 2022. godine.


Kako nam je pojasnila ravnateljica Sanja Delač, pakračka škola se prijavila na natječaj školi partneru putem eTwinning portala gdje su u prijavi predstavili svoju školu, okruženje u kojem škola djeluje i svoj rad na području matematike i nositelj projekta ih je izabrao.
Ciljevi projekta za učenike su: poboljšanje motivacije i uspjeha učenika u nastavi matematike i engleskog jezika, učenje na primjerima partnerskih škola, upoznavanje drugih kultura, poboljšanje komunikacije, ali i druženje, dok se nastavnicima pruža mogućnost dijeljenja dobrih iskustava i primjera poučavanja, odnosno modernizacija nastave. Osim učenja matematike na engleskom jeziku boravak u svakoj od sredina podrazumijeva upoznavanje s kulturom, okruženjem, prehrambenim navikama i slično pa tako za vrijeme boravaka u Pakracu, osim obilaska okoline predviđen je i izlet u Zagreb.

Projekt već počeo
Provođenje projekta je u praksi već počelo, kaže Manula Paragi, učiteljica matematike, koordinator i autor projekta. Sada se očekuje prijavljivanje prvih zainteresiranih učenika i učitelja. Bude li broj veći od mogućih kandidata, učenici će pisati motivacijsko pismo na engleskom jeziku, a uzet će se u obzir i znanje matematike i informatike jer je dio programa provodljiv na Internetu, dok će kod učitelja u obzir biti uzet aktivan i stručan dosadašnji rad kao i angažiranost u zajednici. Roditelji će biti upoznati s projektom te će potpisati suglasnost za svoje dijete. Pored toga priprema se propagandni video i grafički materijal o školi i Pakracu pa će u projekt biti uključena i lokalna zajednica, izradit će se rječnik s najnužnijim riječima na jeziku zemlje domaćina i unaprijed upoznati s gradovima domaćinima.
Iz sredstava dobivenih od EU naše sugovornice predviđaju da će biti dovoljno za pokrivanje putovanja avionom i pratećih putnih troškova kao i sve ostale troškove, a nadaju se ako sve dobro organiziraju da će biti nešto novaca i za mali učenički džeparac tako da roditelji ne bi imali dodatnih troškova, odnosno da novac nikome ne bude prepreka za uključivanje njihovog djeteta u projekt.
Ovo je prvi projekt te vrste koji je odobren našoj osnovnoj školi, a ravnateljica se nada da će ih biti još, jer su mogućnosti Erasmus + programa velike.


.

Podjelite na društvenim mrežama...
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
0Share on LinkedIn
Linkedin
Print this page
Print
Email this to someone
email