EPIDEMIOLOG DR. ANTE VITALIA Od ospica nas štiti visoka procijepljenost i kolektivni imunitet

EPIDEMIOLOG DR. ANTE VITALIA Od ospica nas štiti visoka procijepljenost i kolektivni imunitet

Posljednjih dana na nacionalnim portalima i dnevnim novostima mogli ste čuti ili pročitati vijest o hospitalizaciji nekoliko osoba s dubrovačkog područja za koje je potvrđeno da su zaraženi virusom ospica. Poprilično interesantna, pojavila se i na televizijskom programu gdje joj je posvećeno nekoliko kontakt emisija u kojima su, međutim, vijesti o širenju virusa i njegovom suzbijanju u konačnosti bile kontradiktorne i poprilično zbunjujuće.

Odgovor na pitanja kakva je realnost da se zaraza pronese i do našeg kraja te koliko smo klasičnim obveznim programom cijepljenja zaštićeni od eventualne zaraze pa i kako se ponašati s obzirom na razne teorije oko cijepljenja i necijepljenja djece, potražili smo iz prve ruke. Obratili smo se nadležnoj službi za pakračko područje, a konkretnu informaciju o stanju dobili od epidemiologa dr. Ante Vitalie iz Zavoda za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije koji nam je odmah odgovorio da „mjesta zabrinutosti nema, kao niti pacijenata na našem području za koje se sumnja da nose virus morbili (ospice).“

Komentirajući trenutnu situaciju, dr. Vitalia je dubrovački slučaj pripisao slabijoj procijepljenosti tamošnje populacije koja je posljednjih godina pala na niske grane. Upravo suprotna situacija je u našoj županiji. Visok cijepni obuhvat koji govori o procijepljenosti od 95 posto koja dalje proizvodi snažan kolektivni imunitet, Vitalija navodi kao zalog sigurnosti i kvalitetan štit prema eventualnoj pojavi ospica na našem području.

Podsjetio je da se djeca u djetinjstvu cijepe od ospica dvaput (propisano uredbom od 1994. godine, a do tada jedanput). Prvi put u starosnoj dobi od 12 mjeseci, dok se revakcinacija (2. cijepljenje) prima prilikom upisa u školu.

Cjepivo vrijedi doživotno

Vitalia je komentirao i često ponavljanu informaciju posljednjih dana da primljeno cjepivo vrijedi samo 25 godina nakon čega nestaje imunitet i da bi se trebalo ponovo cijepiti. Dalje bi to značilo da osobe iznad 32 godine starosti trebaju ponovo po cjepivo. Otklonio je takve tvrdnje kao neodgovorne i rekao da bi autori takvih rečenica trebali znati da se cjepiva koja „drže“ 20 i više godina smatraju doživotnim.

Iako cjepiva ima više nego dovoljno, zaključio je da nema potrebe dolaziti na dodatna cjepljenja, s druge strane, poziva osobe koje su eventualno bile u kontaktu sa zaraženom osobom ili sumnjaju na to, da se jave u ambulantu Zavoda za javno zdravstvo radi ciljane kontrole. „Ako se pojavi osoba sa simptomima ospica, mi smo spremni i obučeni za takve situacije. Postoje posebni protokoli postupanja, tako da ste u sigurnim rukama“, poručuje dr. Vitalija i ovim putem apelira na sve građane: „Redovito se cijepite prema obveznom zakonskom provedbenom kalendaru cijepljenja koje na osnovu epidemioloških, imunoloških i pedijatrijskih savjetodavnih tijela odobrava Ministarstvo zdravstva.“

 

Podjelite na društvenim mrežama...
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
0Share on LinkedIn
Linkedin
Print this page
Print
Email this to someone
email