ENERGETSKA OBNOVA VIŠESTAMBENIH ZGRADA: U ponedjeljak natječaj za novi krug

ENERGETSKA OBNOVA VIŠESTAMBENIH ZGRADA: U ponedjeljak natječaj za novi krug

Fond za zaštitu okoliša i energetsku obnovu jučer je na svojim internetskim stranicama i službeno najavio nastavak  sufinanciranja energetske obnove višestambenih zgrada. Uvjeti će u potpunosti biti poznati nakon 17. listopada za kada je najavljeno objavljivanje natječaja od kada počinju teći i rokovi od 90 dana u kojem upravitelji višestambenih zgrada moraju podnijeti natječajnu dokumentaciju.

U odnosu na prethodni program iz kojeg se u Pakracu i Lipiku trenutno radi na 13 zgrada osnovna novina je, kako piše u službenoj najavi, da će Fond sudjelovati na svim područjima u financiranju sa 60 posto ukupne vrijednosti, a stanari s 40 posto što je promjena u odnosu na sadašnji program na štetu stanara jer su u aktualnom programu oni na području Pakraca i Lipika  sudjelovali u sufinanciranju s 15 do 20 posto, ovisno o zgradi. Druga velika novina je uvjet da konačni učinak energetske obnove donosi smanjenje potrošnje energenata za grijanje i hlađenje  za 50 posto. Ove, kao i neke promjene u natječajnoj dokumentaciji, uvjetovane su pravilima Fonda EU iz kojeg će se po prvi put u Hrvatskoj financirati ovakva  aktivnost Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a riječ je o  70 milijuna eura do zaključno s 2020. godinom, odnosno oko 20 milijuna eura na ovom natječaju.

Zdravko Vostri, direktor pakračkog Komunalca, koji upravlja svim stambenim zgradama rekao je da nakon upoznavanja s natječajnim uvjetima Komunalac ima namjeru kandidirati sve preostale zgrade koje udovoljavaju uvjetima.

U Lipiku je to 6 zgrada, a u Pakracu više od 30. No, prije toga kaže Vostri, mora provjeriti što je sa zgradama, posebno preostalih 6 u Lipiku koje su bodovno prošle na prošlom natječaju, ali za koje u tom postupku u Fondu nije bilo novaca.  S obzirom na promijenjene uvjete financiranja, o sudjelovanju ili nesudjelovanju na natječaju morat će se tražiti mišljenje i suvlasnika zgrada.

Kako nam je rekao Vostri, neki od  izvođača koji su prošlog mjeseca uvedeni u gradilišta na obnovi 11 zgrada u Lipiku i dvije u Pakracu,  započeli su s postavljanjem skela na zgrade u Lipiku i jednu u Pakracu. Rok za završetak njihove obnove je svibanj 2017. godine, ali poneki od  njih su najavili očekivani završetak  svog dijela posla do kraja godine.

 

Podjelite na društvenim mrežama...
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
0Share on LinkedIn
Linkedin
Print this page
Print
Email this to someone
email