ENERGETSKA OBNOVA STAMBENIH ZGRADA Uskoro novi natječaj

ENERGETSKA OBNOVA STAMBENIH ZGRADA  Uskoro novi natječaj

Prema informacijama kojima raspolaže pakrački Komunalac, vrlo brzo će Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost objaviti novi natječaj za nastavak akcije energetske obnove višeetažnih stambenih zgrada, na njihovoj stranici najavljen za prvi kvartal 2020. godine.

Stoga su u Komunalcu kontaktirali vlasnike stanova u višetažnim zgradama na području Pakraca i Lipika i vlasnici stanova gotovo svih zgrade su se izjasnile za energetsku obnovu. U Pakracu je to osam, a nezainteresiranost vlasnika je prisutna u samo dvije manje te „uglovnici“ i „bosanki“, kao i dvije „pilanske“ koje imaju relativno novu termo fasadu.

Kako je rekao direktor Josip Biščanin papiri oko vlasništva i etažiranja su riješeni ranije i u tijeku je izrada energetskih certifikata i projekta neophodnih građevinskih radova za sve zgrade.

Problem bi mogao biti što su sredstva u Fondu namijenjena ovom ciklusu znatno manja u odnosu na prethodni, dok je interes kod vlasnika u Hrvatskoj znatno pojačan pa je moguće da sve kandidirane zgrade ne prođu, a sami kriteriji neće biti poznati do objave natječaja. Isto tako dok se ne raspiše natječaj teško je pouzdano reći u kojem postotku će Fond bespovratno sufinancirati obnovu, ali se očekuje da će to biti opet oko 60 posto. Jednako tako za sada je nepoznato hoće li se u sufinanciranje dijela troškova koji bi trebali snositi vlasnici ponovo sredstvima EU moći uključiti Ministarstvo regionalnog razvitka i fondova EU.

Podjelite na društvenim mrežama...
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
0Share on LinkedIn
Linkedin
Print this page
Print
Email this to someone
email