ENERGETSKA OBNOVA STAMBENIH ZGRADA Moguć problem s izvođačima

ENERGETSKA OBNOVA STAMBENIH ZGRADA Moguć problem s izvođačima

Započeli su radovi na dvije zgrade u Pakracu (Matica hrvatske 13 i 13a) i jednoj Lipiku iz ovojesenskog ciklusa energetske obnove stambenih zgrada koje financira Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitosti,  Ministarstvo regionalnog razvitka i fondova EU, a tek nešto malo vlasnici.

Zdravko Vostri, direktor Komunalca koji kao upravitelj zgradama koordinira ove aktivnosti očekuje da će do kraja godine započeti obnova ili biti bar poznati izvođači radova i na  preostalih 17 pakračkih i pet lipičkih zgrada koje su ušle u ovaj program Fonda, a za vlasnike je jako bitno da su ušle i u program sufinanciranja Ministarstva jer će njima ostati za platiti, ovisno o veličini zgradi i  stana te pričuve, tek nekoliko tisuća kuna.  Radi toga neće biti niti potrebno dizati bankarski kredit što pojednostavljuje i skraćuje proceduru ugovaranja izvođenja radova.

Kod zgrada kod kojih nije počela obnova je u tijeku izbor izvođača pri čemu za zgrade čija obnova iziskuje manje od milijun kuna stanari sami pregovaraju s potencijalnim izvođačima dok one skuplje to rade putem javnih natječaja. S obzirom na veliki obim posla koji mora biti obavljen tijekom iduće godine Vostri se pribojava da, posebice za veće zgrade, neće biti dovoljno izvođača. Domaće tvrtka su u neposrednim dogovorima s vlasnicima uglavnom već popunili kapacitete pa  se neće upuštati u natječaje, tako da će uspjeh natječaja ovisiti o vanjskim tvrtkama. Otuda kod Vostrija i taj strah.

Podjelite na društvenim mrežama...
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
0Share on LinkedIn
Linkedin
Print this page
Print
Email this to someone
email