ELEKTRONSKA BROŠURA “BITI IN” Koristan vodič za osobe s invaliditetom

ELEKTRONSKA BROŠURA “BITI IN” Koristan vodič za osobe s invaliditetom

„Biti in“ je elektronska brošura za osobe s invaliditetom nastala u suradnji KPD „Sloge“  i Grada Pakraca uz poticaj Zaklade „Slagalica“ iz Osijeka, a  Dubravka Špančić, tajnica Sloge“ ju je predstavila sinoć u Hrvatskom domu dr. Franjo Tuđman uz nazočnost pakračke gradonačelnice Anamarije Blažević te predstavnika „Slagalice“ i Udruge slijepih i slabovidnih osoba Pakrac- Lipik.

Riječ je o, za sada, samo digitalnom izdanju u kojem se na 18 stranica objašnjavaju osnovni pojmovi vezani uz status invalidnih osoba, te institucije i način ostvarivanja raznih prava vezanih uz taj status koji se odnosi na zdravstveno i mirovinsko osiguranje, poticaje za zapošljavanje, ali i povlastice u javnom prijevozu i niz drugih prava za koje mnogi niti ne znaju. Takvim pristupom sigurno će, osim osnovnih saznanja o njihovim pravima, invalidnim osobama i njihovim obiteljima uštedjeti znatno truda i vremena u ostvarivanju prava i to je zapravo najveća vrijednost ovog vrlo korisnog vodiča kojeg građani od danas mogu pronaći na internetskim stranica KPD „Sloge“ i Grada Pakraca. Osim truda, ponajviše Dubravke  Špančić, ali suradnika, zaposlenika pakračkih institucija koje se bave pravima invalidnih osoba i udruga s tog područja, brošura nije koštala nikoga ništa.

Dubravka Živanović iz Zaklade „Slagalica“, koja je podržala ovaj projekt, sinoć je na predstavljanju istaknula da oni i materijalno često pomažu projekte koji za cilj imaju pomoć u svakodnevnom životu osobama s invaliditetom, ali ih najviše veseli kada se s tim problemom bavi sama zajednica, a Pakrac je u tome dobar primjer.

Anamarija Blažević je zahvalila Zakladi na podršci,  KPD „Slogi“ na uloženom trudu koji je rezultirao jednostavnom, prepoznatljivom i lokalno veoma upotrebljivom brošurom. Ona je podsjetila da smo u proteklih 25 godina od rata rješavali uglavnom njegove negativne posljedice, ali da je sada došlo vrijeme i da se bavimo raznim stvarima koje predstavljaju nadogradnju pri čemu je razbijanje raznih administrativnih barijera dio toga što pokazuje i slučaj iz njene prakse jer još uvijek u gradskoj upravi nisu došli do odgovora kako prioritetno, a zakonski regularno, zaposliti osobu s invaliditetom. Stanko Kovačić, predsjednik Udruge slijepih, ponovo je podsjetio na loš materijalni položaj osoba s invaliditetom u Hrvatskoj gdje postoje uglavnom samo papirnate odredbe koje se u praksi ne mogu pronaći naglasivši da je Slovenija nedavno o trošku proračuna zaposlila 90 asistenata za slijepe osobe.

Promocija brošure popraćena je projekcijom filma za djecu “Nevjerojatna priča o divovskoj kruški“.

 

Podjelite na društvenim mrežama...
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
0Share on LinkedIn
Linkedin
Print this page
Print
Email this to someone
email