DRUŽENJE BRANITELJA NA OMANOVCU Okupili se suborci iz “Bljeska“

DRUŽENJE BRANITELJA NA OMANOVCU  Okupili se suborci iz “Bljeska“

Drago mi je da se družite na ovakav način. Neka se vidi naše prijateljstvo i sloga. Drago mi je da nas je više nego lani i volio bih da nas dogodine bude još i više. Povedite sa sobom i svoju djecu neka naše prijateljstvo prijeđe i na njih, poručio je rano poslijepodne na Omanovcu Dinko Tandara, pomoćnik ministra hrvatskih branitelja, i sam sudionik vojno-redarstvene akcije „Bljesak“ otvarajući manifestaciju „Susret prijatelja – Bljesak 2018.“, središnje događanje obilježavanja 23-godišnjice „Bljeska“ koju organizira Udruga hrvatske policije branitelja Pakraca i Lipika, Udruga veterana i dragovoljaca Domovinskog rata i Grad Pakrac.


Sudionike, brojne braniteljske udruge iz desetak gradova sjeverozapadne Hrvatske, ali i Primorsko-goranske županije i Rijeke, u ime organizatora je pozdravio je Miroslav Ivančić istakavši da mu je čast i ponos u gradu heroju ugostiti branitelje koji su uvijek u njega dobro došli.


Među braniteljima je posebno dobro pozdravljen Nikola Ivkanec, zapovjednik pakračke policijske postaje u vrijeme provođenja akcije „Bljesak“, 1.-4. svibnja 1995. godine. I on je naglasio zadovoljstvo što vidi da se branitelji druže i nakon 23 godine te okupljaju kao pobjednici upravo na mjestu na koje su u vrijeme četverogodišnje okupacije tako jako željeli doći.


Druženje branitelja potrajat će u opuštenoj atmosferi i sportskim igrama cijelo poslijepodne. Na pakračkoj kuglani je već održano natjecanje u kuglanju. Od 11 sati traje natjecanje u kuhanju čobanca, kao i natjecanje u pikadu i visećoj kuglani. Sudionike će na Omanovcu ispečenim volom počastiti Josip Škrinjar, prijatelj branitelj iz Čazme, odakle je i Hrvoje Horvat, branitelj pjesnik koji je na otvaranju pročitao svoje dvije pjesme posvećene ratnom Pakracu.


Kako je ispred organizatora istakao Miroslav Ivančić, predsjednik Udruge organizatora, pobjednici natjecanja će dobiti diplome, a priznanja su na svečanosti otvaranja susreta dobilo desetak institucija i pojedinaca zaslužnih za dugogodišnje provođenje ove manifestacije, ali i druge oblike suradnje s pakračkim braniteljskim udrugama.

U sklopu obilježavanja „Bljeska“ kada je 1995. godine Pakrac definitivno oslobođen ovom akcijom, izaslanstva gradova i braniteljskih udruga su sinoć položili vijence za poginule branitelje na spomen obilježjima u Lipiku i Pakracu, a u pakračkoj župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije je služena sveta misa za poginule branitelje.
Tijekom prethodnog tjedna održane su tradicionalne sportske manifestacije nazvane po ovoj vojno-redarstvenoj akciji: kuglački turnir, ribolovni kup i moto karavana, a 20. svibnja će biti i motocross utrka.

VIDI FOTOGALERIJU

Podjelite na društvenim mrežama...
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
0Share on LinkedIn
Linkedin
Print this page
Print
Email this to someone
email