DRUŠTVO MAĐARA PAKRAC U planu izrada povijesne monografije

DRUŠTVO MAĐARA PAKRAC U planu izrada povijesne monografije

 

Društvo Mađara Pakrac već tradicionalno nastavlja sa svojim aktivnostima koje se u najvećem dijelu odnose na očuvanje identiteta ove nacionalne manjine na našem području, a to provode kroz prezentaciju mađarskih običaja. Tako su 2016. godinu obilježila gostovanja, ali i događaji održani u Pakracu i okolici na kojima su naši Mađari mogli pokazati umijeće u pripremanju tradicionalnih mađarskih gastronomskih specijaliteta na brojnim kulturnim, ali i sportskim manifestacijama. Kao i svake godine, i prošle su posjetili Mađarsku, ovaj put Budimpeštu, rečeno je na godišnjoj skupštini održanoj 25. veljače u pakračkog gradskoj vijećnici.

Podnoseći plan rada za 2017. godinu, predsjednik Društva Josip Fa, kao glavni cilj naveo je nastavak aktivnog rada na očuvanju identiteta mađarske nacionalne manjine u našem kraju te suradnju s ostalim Mađarima u Hrvatskoj, a na financijskom planu se nada većim prihodima nego što je to bilo u prethodnoj godini. Plan za predstojeće razdoblje je prikupljanje materijala i priprema povijesne monografije o Mađarima s područja Pakraca i Lipika.

Saborski zastupnik mađarske nacionalne manjine u Hrvatskom saboru i izvršni predsjednik Demokratske zajednice Mađara Hrvatske Robert Janković naglasio je važnost  suradnje društava Mađara Pakraca i Lipika kako za našu Županiju, tako i za krajnju povezanost Hrvatske i Mađarske. Dodao je kako DMP može računati na njega i u financijskom pogledu, ali i u pogledu rada te se stavio na raspolaganje za bilo kakva pitanja i nejasnoće.

Na skupštini su bili nazočni predstavnici Društva Mađara Lipika iz Brekinske. Okupljenima se ispred Grada Pakraca obratio Tomislav Petrač, pročelnik Grada, a ispred Društva Mađara Lipika Stjepan Sigeti koji je tom prilikom izrazio želju za boljom suradnjom dvaju društava u budućnosti.

Podjelite na društvenim mrežama...
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
0Share on LinkedIn
Linkedin
Print this page
Print
Email this to someone
email