U DOSADAŠNJEM TIJEKU ZIME Gripe ima, ali ne i epidemije

U DOSADAŠNJEM TIJEKU ZIME Gripe ima, ali ne i epidemije

Tijekom prosinca i siječnja Zavod za javno zdravstvo naše županije prema podacima liječnika obiteljske medicine zabilježio je 154 slučajeva gripe što se ne smatra epidemijom, rekao nam je epidemiolog dr. Ante Vitalija. Svi zabilježeni slučajevi gripe su bili standardne vrste (klinički) bez ozbiljnijih posljedica po zdravlje pacijenta i potrebe za bolničkom hospitalizacijom.
Ove zime najintenzivnije razdoblje pojave gripe Zavod bilježi u tjednu od 9. do 15. siječnja kada je evidentirano na županiji 46 novih slučajeva. Već narednog tjedna taj broj je pao na 16, potom 12, a posljednjeg tjedna siječnja 38 iz čega se može zaključiti da njen intenzitet malo raste malo pada. Posljednjeg dana u siječnju, kada smo zaključivali ovaj broj Lista, svi liječnici obiteljske medicine na županije prijavili su Zavodu sedam novih slučajeva. Naravno u Zavodu uvijek dozvoljavaju da neki oboljeli nisu potražili liječničku pomoć pa nisu niti evidentirani.
No znatno je više slučajeva raznih prehlada i viroza što nam je potvrdila i pakračka magistra farmacije Aneta Prohaska Tome koja kaže da je potražnja za lijekovima koji liječe te simptome veća nego u istom razdoblju lani, ali ništa alarmantno.
U Zavodu za javno zdravstvo naše županije od raspoloživih 5040 doza cjepiva još imaju nešto malo na zalihama, kako u ambulantama obiteljske medicine tako i u Zavodu i kako kaže dr. Vitalija još nije kasno cijepiti se protiv gripe jer njena sezona traje „od Božića do Uskrsa“ i naročito preporuča cijepljenje kroničnim bolesnicima.
Niske temperature koje su prisutne već tjednima ne utječu na pojavu širenje gripe jer gripa se ne šiti u otvorenim već u zatvorenim prostorima, ističe epidemiolog naglašavajući da jedno kihanje širi bakterije u udaljenosti od 6 metara te oni koji su u strahu od zaraze trebaju izbjegavati zadržavanje u frekventnim zatvorenim prostorima.

Podjelite na društvenim mrežama...
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
0Share on LinkedIn
Linkedin
Print this page
Print
Email this to someone
email