DOM ZDRAVLJA PAKRAC Uređenju prostora i novim uređajima 1,1 milijun kuna

DOM ZDRAVLJA PAKRAC Uređenju prostora i novim uređajima 1,1 milijun kuna

Unazad devet mjeseci u objekt i opremu pakračkog Doma zdravlja uloženo je 1,1 milijun kuna. Za rekonstrukciju podova, prozora i sanitarnih čvorova utrošeno je 170.000 kuna. Nabavljena su tri kompleta računala i računalna oprema za ordinacije u vrijednosti od 16.500 kuna. No, pacijentima pakračkog Doma zdravlja i susjednih ambulanti, kojih je oko 12.000, svakako je najvrjednija nabavka digitalnog panoramskog rendgena (ortopan) u vrijednosti 248.750 kuna koji će omogućiti snimanje kompletnog zubala radi čega su Pakračani i Lipičani do sada morali putovati u okolne gradove. Pored toga, u potpunosti je opremljena jedna nova dentalna ordinacija, kao i ginekološka ordinacija za koju je naručen novi ginekološki ultrazvuk vrijedan oko 500.000 kuna koji tek treba biti isporučen.

Ove investicije u pakrački dio Doma zdravlja su samo dio većeg ulaganja u Dom zdravlja Požeško-slavonske županije vrijedan oko sedam milijuna kuna pri čemu je 5,85 milijuna kuna osigurano kroz projekt „Dom zdravlja-centar zdravlja“, oko 1,1 milijun kuna sredstava Doma zdravlja i županije te 100.000 kuna Grad Pakrac za pakrački dio projekta.

Za početak rada ortopana potrebno će biti još dva do tri mjeseca u kojima se prostorija za njegov rad mora obložiti sredstvima koje sprečavaju zračenje, nadležne službe moraju testirati uređaj te osposobiti osoblje za rad što neće biti problem jer je riječ o suvremenom uređaju jednostavnom za uporabu koji ne traže specijalističko osoblje, kao i o minimalno štetnog utjecaja na okoliš, rekao je Marijan Višaticki, ravnatelj Doma zdravlja Požeško-slavonske županije, prilikom današnjeg obilaska novouređenih prostora koji je u pratnji požeškog župana Alojza Tomaševića i pakračke gradonačelnice Anamarije Blažević, priređen za novinare iz ovog kraja i Požeštine.

„Ovo je rezultat nastavka skrbi za stanovništvo ovog kraja, ali i zaposlenika ove ustanove uz dodatni cilj energetske učinkovitosti. S uloženih više od 1,1 milijun kuna obnovljen je prostor, nabavljen novi namještaj, ali i novi uređaji. Ostvarili smo obećanje da ćemo podići ovaj objekt na primjerenu razinu vremena u kojem živimo i na kojoj je to potrebno. Nećemo na ovome stati. Ove i naredne godine obnovit ćemo vozni park. Razmišljamo i o kadrovima i više nam nije cilj samo zadržati liječnike nego i dovesti nove i Grad Pakrac je u tome primjer jer je našao načina kako stimulirati njihov ostanak i dolazak novih, pri čemu u tome računamo i na pakračke stipendiste. Vjerujem da ćemo uz nastavak podizanja tehnološke razine i uvjeta rada ostvariti taj cilj. To se ne odnosi samo na Dom zdravlja već na sve medicinske ustanove na ovom području. U tome će Županija, uz potporu Ministarstva zdravstva, svakako dati svoj obol“, rekao je župan Tomašević nakon obilaska.

„Ovo je doista važan iskorak za primarnu zdravstvenu zaštitu, ne samo Pakraca nego i susjednog Lipika i okolice jer smo u tom pogledu nerazdvojni. Zahvaljujemo se ravnatelju Doma zdravlja, ne samo na ovim ulaganjima nego na inače dobroj suradnji i učestalim kontaktima u kojima razmjenjujemo informacije, ali i svoja razmišljanja, što je rezultiralo zajedničkim planovima razvoja. Zahvaljujem i Županiji koja nas u tome podupire. Grad nije osnivač niti Doma zdravlja, niti drugih zdravstvenih ustanova, ali imamo obvezu radi naših stanovnika podupirati njihov rad i razvoj i činit ćemo to i ubuduće pri čemu su nama sve zdravstvene ustanove jednake“, poručila je gradonačelnica Blažević.

Projekt „Dom zdravlja – centar zdravlja“

Ugovor za projekt „Dom zdravlja – centar zdravlja“ vrijednosti 5.849.028, 24 kune, od čega su bespovratna sredstva EU 4.968.911,24 kuna, a Požeško-slavonska županija sufinancira s 15 posto, potpisan je lani u veljači.

Projektom „Dom zdravlja – centar zdravlja“ unaprijediti će se kvaliteta pružanja primarne zdravstvene zaštite na području Požeško-slavonske županije. Infrastrukturnim radovima i novom opremom zdravstvenim radnicima će se osigurati primjereni uvjeti rada, a pacijentima pružiti adekvatna primarna zdravstvena zaštita, također će se aktivnostima promicanja horizontalnih politika (pločama na Braillovom pismu te edukaciji o promicanju ravnopravnosti i nediskriminaciji) doprinijeti jednakim mogućnostima i pristupačnosti zdravstvenih usluga za sve stanovnike na području Požeško-slavonske županije.

Projekt obuhvaća nabavku 56 vrsta odnosno 278 komada opreme za ordinacije primarne zdravstvene zaštite (opću/obiteljsku medicinu, pedijatriju, dentalnu medicinu i ginekologiju) za Dom zdravlja Požeško slavonske županije i 6 koncesionara primarne zdravstvene zaštite u Požeško-slavonskoj županiji. Projekt također obuhvaća manje infrastrukturne zahvate rekonstrukcije/adaptacije na šest zgrada Doma zdravlja Požeško-slavonske županije (Velika, Lipik, Pakrac, Požega – Matije Gupca, Požega – Industrijska i Požega – Vukovarska), pojašnjen je značaj projekta na službenim stranicama Doma zdravlja.

 

Podjelite na društvenim mrežama...
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
0Share on LinkedIn
Linkedin
Print this page
Print
Email this to someone
email