DOKUMENTARAC “POUKE O ČOVJEČNOSTI” Uvršten u natjecateljski program Pulskog filmskog festivala

DOKUMENTARAC “POUKE O ČOVJEČNOSTI” Uvršten u natjecateljski program Pulskog filmskog festivala

Dokumentarni film ‘Pouke o čovječnosti’, nakon što je imao svoju praizvedbu 29. svibnja u prepunom zagrebačkom Hrvatskom narodnom kazalištu, a koja je održana povodom Dana Grada Zagreba i Dana branitelja Grada Zagreba, film je uvršten na ovogodišnji 66. Pulski filmski festival u natjecateljski program u kategoriju Kratke Pule. Premijera filma održat će se u Istarskom narodnom kazalištu 20. srpnja s početkom u 18,40 sati, a ulaz je besplatan.

Priča o jednoj od najhumanijih akcija hrvatskih branitelja koji su, u ratnom vihoru, 29. rujna 1991. uz pomoć medicinskog osoblja evakuirali i spasili iz neprijateljskog okruženja u šest autobusa preko 300 psihijatrijskih bolesnika iz psihijatrijske bolnice u Pakracu, od kojih su većina pacijenata bili srpske nacionalnosti, te na taj način stekli status heroja čovječnosti, dobila je svoj epilog kao autorski  dokumentarac koji promiče istinu i vrijednosti Domovinskoga rata. Snimljen je u produkciji udruge Artizana tijekom 2018. godine uz financijsku potporu Ministarstva hrvatskih branitelja, Grada Zagreba, Grada Pakraca i Zaklade Adris. Film je nastao po istoimenoj knjizi autora prof. dr. sc. Veljka Đorđevića, a pokretači ovoga značajnog projekta su autor filma Branko Ištvančić i producent Antun Ivanković.

„Nakon pulske premijere i još jedne projekcije u Zagrebu, film će zasigurno stići uskoro i u Pakrac, možda prigodno i povodom obilježavanja obljetnice evakuacije. Točan termin još nije poznat, ali će ga Pakračani sigurno moći pogledati u svom gradu“, najavio nam je producent Antun Ivanković.

OVDJE MOŽETE POGLEDATI TRAILER FILMA

 

Podjelite na društvenim mrežama...
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
0Share on LinkedIn
Linkedin
Print this page
Print
Email this to someone
email