DINO PROHASKA: Pakračanin u kineskom rukometnom projektu

DINO PROHASKA: Pakračanin u kineskom rukometnom projektu

Rukometnu SEHA ligu, koja je startala prije nepuna dva tjedna, od ove je sezone obogatila, zasad više atraktivnošću nego kvalitetom, Beijing Sports University – momčad iz Kine. Sastavljena je uglavnom od kineskih reprezentativaca, koji će tijekom sezone bez rezultatskog imperativa u utakmicama s vrlo jakim protivnicima prikupljati sportsko iskustvo. Po povratku kući stečeno će znanje pokušati primijeniti i nastojati gospodarsku svjetsku silu učiniti takvom i na svjetskoj rukometnoj pozornici.
Ovaj razvojni projekt pekinškog sportskog sveučilišta trenira pod paskom naših proslavljenih rukometnih reprezentativaca Vlade Šole i Tončija Valčića, a nama je interesantan podatak da u kineskom stručnom timu svoje mjesto ima i Pakračanin Dino Prohaska kao jedan od dvojice fizioterapeuta.

Uskoro diploma i na kineziologiji

Ovaj diplomirani prvostupnik fizioterapije tijekom listopada će braniti i diplomski rad na integriranom studiju kineziologije i steći zvanje magistra kineziologije u edukaciji i kineziterapiji. „Kineziterapija je medicinska disciplina koja primjenjuje pokret u prevenciji i liječenju prirođenih deformacija, bolesti ili povreda. Osnovni je segment svakog rehabilitacijskog procesa. Da bi bila uspješna, poželjno je paralelno provoditi i fizikalnu terapiju“, kaže Dino i objašnjava kako je uopće postao dijelom ove sportske priče:
„U Beijing Sports University sam došao zajedno s Matijom Rajnovićem, koji je od ranije kao klupski fizioterapeut radio s Vladom Šolom u RK „Dubravi“ pa je suradnja nastavljena i u Beijingu. Matija je uz to i vlasnik terapijskog centra Tensegrity gdje sam zaposlen pa sam tom linijom uz njega i ja angažiran u klubu u kojem vodimo brigu o zdravstvenom stanju kineskih igrača“.
Na posao u novom rukometnom članu SEHA lige, u zagrebačkoj „Kutiji šibica“, dnevno potroši oko tri sata: „Matija i ja se izmjenjujemo na dnevnoj bazi i radimo samostalno. Prije treninga rješavamo eventualne probleme ozlijeđenih i procjenjujemo koliko je igrač spreman za trening. Ako nije, preuzimam ga, odradim 45 minutnu fizikalnu terapiju, magnet, ultrazvuk ili slično i nakon toga ga predajem kondicijskom treneru na opet prilagođen program. Ostajem do kraja treninga i nakon toga u slučaju potrebe ponovo interveniram. Na klupske utakmice za sad ne idem, ići će Matija, dok sam ja aktivan više u trenažnom djelu“.

S Kinezima nikad dosadno

Van terena s Kinezima nikad nije dosadno, drugačiji je to narod, kultura, jezik pa nije rijetkost da obične svakodnevne situacije za čas postanu komplicirane. Na primjer, posebno je veselo, obzirom na jezičnu barijeru, kad fizioterapeutu objašnjavaju „gdje boli“. Bez obzira na uvijek prisutnog prevoditelja koji s kineskog relativno točno prevodi na engleski, Dino se u komunikaciji najčešće oslanja na mobilnu aplikaciju Voice Translator koja s kineskog prevodi na engleski jezik…“aplikacija spašava stvar, barem u općoj konverzaciji, dok je u stručnom djelu treninga to nemoguće koristiti pa je trener Šola osuđen na prevoditelja koji opet nije previše rukometno educiran, pa nije teško pretpostaviti kakvi problemi u prijevodu nastaju“, smješkajući se objašnjava Dino.


Ono što ističe kao zanimljivost, jest kineska predanost treningu: “Ispočetka su bili u čudu kad su treninzi završavali nakon sat i pol vremena ili maksimalno dva sata. U Kini su im treninzi trajali dvaput po 3 sata dnevno. Možete misliti kako će igrač pristupiti treningu kad zna da ga čeka 6 sati rada. Štedjet će se maksimalno pa se dogodi previše kvantitete, a jako malo kvalitete. Sada se to polako svodi u europske konture i naziru se neka poboljšanja“.
Važnije pomake ne treba očekivati brzo pa iako rezultati ili sportski uspjesi prve godine nisu u fokusu, najbolje je premijernu sezonu u jednoj rečenici oslikao trener Vlado Šola: “ Ovo je kao da Košarkaški klub Dubrava upadne u NBA ligu“.
Hoće li sportske batine, koje očito slijede u ovoj vrlo zahtjevnoj sezoni, poboljšati rukometnu krvnu sliku naših dalekoistočnih prijatelja pokazat će vrijeme, no ovo stručno iskustvo svakako će pomoći Dini da izbliza upozna sportski profesionalizam i u budućnosti otvori vrata možda nekog drugog kluba i sjedne na klupu pored terena. Ne nužno rukometnog…

Podjelite na društvenim mrežama...
Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Print this pageEmail this to someone