DANAS U PRODAJI Novi broj Pakračkog lista

DANAS U PRODAJI Novi broj Pakračkog lista

Danas poslijepodne na našim prodajnim mjestima u Pakracu i Lipiku možete kupiti novi 578. broj Pakračkog lista.

Vrijeme je za zbogom „Partizanu“

U ponedjeljak je u specifičnim okolnostima završen tradicionalni pakrački malonogometni turnir. Vrlo dobro posjećen od publike koja je došla gledati nadmetanje stotinjak ponajboljih pakračkih malonogometaša razvrstanih u 13 ekipa, te još dvadesetak iz okruženja u jednoj ekipi, odnosno razbacanih po ostalim pakračkim. Većina od onih koji su pohodili tih osam natjecateljskih večeri vjerojatno će s nestrpljenjem očekivati isti događaj dogodine, naravno bez prisutnosti neželjenog virusa.

No idući turnir bi trebao biti i bitno drugačiji – poželjno je da se igra na novoj lokaciji, na igralištu pored srednje škole. Svaka čast „Partizanu“ i njegovoj tradiciji da ugošćuje 60-tak godina pakrački turnir, no od tada se mnogo toga promijenilo na bolje. Samo je „Partizan“ našim nemarom išao prema lošijem jer je do 90-e godine imao svlačionicu, vodu, WC.

U dvadesetim godinama 21. stoljeća je ipak neprimjerno da se takav sportski događaj odigrava u uvjetima u kojima se igrači skidaju u mračnom hodniku polusrušene bivše školske zgrade, bez svjetla, vode, tuševa i WC-a. Neprimjerno je da 400-tinjak osoba u gledalištu nema niti WC, da se ugostiteljske usluge obavljaju preko najobičnijeg stola. Naravno da su mnogi, prvenstveno organizator i igrači pomislili tih večeri kakav bi imali turnir da sve to imamo. Međutim, mi to sve i imamo samo ne koristimo jer nitko nema hrabrosti (ili što već) raskrstiti s tradicijom i reći „Partizanu“ hvala i zbogom.

Nekoliko stotina metara južnije, između srednje škole i sportske dvorane nalazi se također asfaltno malonogometno igralište s rasvjetom. Dvadesetak metara od igrališta je dvorana s adekvatnim svlačionicama i tuševima. U dvorani ima dovoljno sanitarnog prostora za potrebe gledatelja, nalazi se adekvatni ugostiteljski prostor iz kojeg se može lako servisirati izdvojeni šank kraj igrališta. Puno je više parkirnih mjesta nego u Gupčevoj ulici, više je i sjedećih mjesta na tribinama ako se opet bude trebalo boriti s virusom. Dvorana je ujedno i dom za organizatora turnira Sportsku zajednicu koja će tako imati bolju logističku potporu za lakšu i kvalitetniju organizaciju. Uostalom, ne bi više bilo niti problema s vremenskim uvjetima: u slučaju nevremena svi akteri se za nekoliko minuta mogu preseliti u dvoranu. Tim više jer se turnir igra u dijelu godine (lipanj-srpanj) kada osim zaposlenika nitko drugi niti ne ulazi u dvoranu. Dvorana je prostorno smještena u dijelu grada u kojem stanuje najmanje trećina njegovih stanovnika pa je većini gledatelja bliža od „Partizana“, dakle publici pristupačnija. Igralište je školsko. Prateći rad škole i ravnatelja Daria Čilića uvjeren sam da ne bi imao ništa protiv da se igralište ta dva tjedna, kad nema nastave, koristi u tu gradsku svrhu. Prema sadašnjem izgledu, da bi se to igralište stavilo u funkciju turnira potrebno je samo iza dva gola postaviti velike zaštitne mreže što i nije neka investicija. Uostalom, čuvari tradicije, ovim seljenjem opet bi imali kao nekada – „igralište kraj gimnazije“.

Igralište će idući mjesec radi potrebe zamjene velike kanalizacijske cijevi ispod njega biti razrovano. Izvođač radova ima obvezu dovesti ga u stanje u kakvom je bio prije početka radova. Možda je to i prilika da se ono unaprijedi nekom kvalitetnijom podlogom ili još nekim sadržajima.

Do sljedećeg turnira je preostalo 11 mjeseci. Dovoljno vremena da se počne razgovarati sa Srednjom školom i u Gradu i Sportskoj zajednici pripremati ovo povijesno seljenje. Ako se toga sjete dogodine u lipnju, bit će kasno i evo nas opet na „Partizanu“ – bez svlačionica, vode, WC-a…

 

PRIČA S NASLOVNE STRANE: ENERGETSKA OBNOVA OBITELJSKIH KUĆA

U novom ciklusu Fond odabrane sufinancira sa 60 posto

Fond za zaštitu okoliša i energetsku obnovu je 26. lipnja objavio javni poziv za energetske obnove obiteljskih kuća za koji je osigurano 203 milijuna kuna. Javni poziv sa svim uvjetima sufinanciranja, kao i obveznim pripadajućim prijavnim obrascima, objavljen je na stranicama Fonda. Zaprimanje natječajne dokumentacije započinje 1. rujna 2020. godine. Cilj programa u kojem Fond sufinancira 60 posto prihvatljivih troškova je potaknuti primjenu mjera energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije u obiteljskim kućama. Piše: Darko Baronica

 

INTERVJU: SREĆKO ŽULJ, VLASNIK I DIREKTOR TVRTKE LINTEO

Krenulo je odlično do epidemije

Uskoro će dvije godine od kako radi tvrtka „Linteo“ o čemu smo već pisali. Htjeli smo vidjeti što je drugačije nego u listopadu 2018. godine kada su počeli s radom, kako se nose u vrijeme epidemiološke situacije? O tome, ali i o novom aktualnom proizvodu –zaštitnim maskama, razgovarali smo s direktorom i vlasnikom Srećkom Žuljom.

 

NAŠI SUGRAĐANI: TOMISLAV TESSARI: VLASNIK DUĆANA „BICIKLI TESSARI“

Oko male obiteljske ideje izgradili smo ozbiljnu priču

„Mi smo biciklisti. Bicikle koristimo na natjecanjima, rekreaciji i kao prijevozno sredstvo. Naša ideja bila je stvoriti trgovinu specijaliziranu za prodaju bicikala, biciklističke opreme i servis, a koja će biti prepoznatljiva i po specifičnom uređenju. U Pakracu, mjestu s malim brojem stanovnika i nerazvijenoj svijesti o biciklizmu nekima se ova ideja činila suluda. Malo po malo, uz neprestan trud, upornost i jasnu viziju što želimo postići razvili smo “mjesto” u gradu koje je prepoznatljivo među biciklistima u cijeloj Hrvatskoj“, poruka je to sa stranice web-shopa pakračke trgovine „Bicikli Tessari“ koja će dočekati sve one koji uz pomoć online servisa požele kupiti bolji bicikl ili neki srodan artikl iz bogatog asortimana izloženog upravo u spomenutoj trgovini, smještenoj pri kraju Šuškove ulice u strogom centru Pakraca. Piše Dinko Kliček.

 

U novom broju još pročitajte:

PAKRAČKA BOLNICA: Novim CT uređajem poboljšana dijagnostika

RADOVI NA AGLOMERACIJI: Promet sve otežaniji

KONSTITUIRAN 10. SAZIV SABORA: Anamarija Blažević i službeno saborska zastupnica

SREDNJA ŠKOLA PAKRAC: Poznati rezultati mature i upisa;

GRADSKO VIJEĆE PAKRAC: Sve veća suša u kasi Voda Lipik;

MINISTARSTVO REGIONALNOG RAZVOJA: Pakracu novih 1,3 milijuna kuna;

PREDSTAVLJEN PROJEKT: U planu puno novih sadržaja na Omanovcu;

MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE: Pola milijuna kuna našim OPG-ovima;

ZAVRŠETAK OVOGODIŠNJIH ARHEOLOŠKIH ISTRAŽIVANJA: Istraženo 13 grobova, pronađeno i dosta keramike;

TRI MINISTRA U PAKRACU: Marić – Vidio sam da je Pakrac gradilište:

KUGLANJE: Završen burni prijelazni rok;

MALONOGOMETNI TURNIR: Pobjednik Drvo-promet;

MARKO LJEVAR, BICIKLIST IZ PAKRACA: Malo do Dubrovnika – U tri dana 834 kilometra biciklom

 

Sve to pročitajte u NOVOM BROJU PAKRAČKOG LISTA kojeg možete kupiti već danas na sljedećim lokacijama: MLIN I PEKARE (Hrvatskih velikana, Strossmayerova, Matije Gupca, Prekopakra), KTC, TO KRNDIJA.

Podjelite na društvenim mrežama...
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
0Share on LinkedIn
Linkedin
Print this page
Print
Email this to someone
email