DAN BIJELOG ŠTAPA Ustrajati na poboljšanju statusa slijepih osoba

DAN BIJELOG ŠTAPA Ustrajati na poboljšanju statusa slijepih osoba

„Danas je u našoj Udruzi Dan otvorenih vrata koji smo upriličili povodom Međunarodnog dana bijelog štapa, a nama slijepima mnoga su vrata zatvorena”, kazao je Stanko Kovačić, predsjednik Udruge slijepih i slabovidnih osoba Pakrac-Lipik pozdravljajući pridošle u prostor Udruge smještene u pakračkoj Radićevoj ulici.

Obraćajući se, Kovačić je naglasio aktualne probleme slijepih naglašavajući da im je gotovo nemoguće pratiti trendove poput interneta pa je, kako tvrdi, gotovo 95% populacije informatički nepismeno iz jasnih razloga. Problem postaje veći kad se zna da je iz tog razloga slijepa osoba na tržištu rada nekonkurentna i teško zapošljiva. „Da bi slijepa osoba bila osposobljena i na tržištu rada jednako vrijedna potrebno je u nju uložiti gotovo 100 tisuća kuna što je iluzorno“, ustvrdio je i dodao da se oni u Hrvatskoj, kao hendikepirana skupina, osjećaju diskriminirani jer je inkluzivni dodatak od 50 eura ocijenjen kao najslabiji u Europi. Usporedbe radi, u Francuskoj je 700 eura, Sloveniji 400, Srbiji 250, Bosni i Hercegovini 200, dok je ispred nas čak i Kosovo sa 100 eura inkluzivnog dodatka.

Potvrdila je to i videća pratiteljica Mirsada Madžarević predstavljajući katalog pomagala za slijepe i slabovidne osobe koji je zbog  cijena, procedure te uvjeta potrebnih da preko HZZO-a bude odobren – teško dohvatljiv. Naglašavajući jako dobru, ali ipak nedostatnu suradnju s Gradovima Pakracem i Lipikom Madžarević je rekla: „Slijepa i slabovidna osoba treba za pomagalo često puta i višemjesečnu edukaciju kako bi isto samostalno koristila te se pomoću njega kretala. Edukacije su u Zagrebu. Preporuku za pomagalo daje specijalist koji je najbliži, pogađate, u Zagrebu, pa je našim korisnicima uglavnom nemoguće završiti proceduru i pristup nužnom pomagalu“, pojasnila je i ukazala na većinom slabe imovinske mogućnosti slijepih koji su životu, iz opravdanih razloga,  radili samo kratko vrijeme ili uopće nisu. Opravdane jadikovke zaključio je Kovačić rečenicom: „Nekad mi se čini kako u Hrvatskoj ima najviše slijepih osoba, naročito onih koji pored zdravih očiju ništa ne vide“.

Probleme je slušao i Marijan Širac, pakrački dogradonačelnik, koji je izrazio žaljenje što se uopće susreću u današnje vrijeme s takvom situacijom, ali izrazio i nadu da će stvari uskoro krenuti na bolje. Poručio je pritom da samo zajedničkim djelovanjem mogu ukazati na loše stanje slijepih i slabovidnih osoba u Hrvatskoj.

Obilježavanje Dana bijelog štapa nastavljeno je druženjem, a dan su svojom posjetom uveličali i učenici 5. razreda posebnog odjeljenja pakračke OŠ braće Radića Jan Stakor i Patricija Poplašen u društvu svoje učiteljice Irene Gradišar te pomoćnika. Isto tako došli su i pakrački srednjoškolci medicinskog usmjerenja koji su zainteresiranima mjerili tlak i šećer.

Podjelite na društvenim mrežama...
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
0Share on LinkedIn
Linkedin
Print this page
Print
Email this to someone
email