CROBRAN – Tisuću vrsta obrana i tisuću i jedan napad

CROBRAN – Tisuću vrsta obrana i tisuću i jedan napad

Iako se za njih već odavno zna, Gordan i Leon Krajačić, otac i sin, hrvatski ratnik i borac, učitelj i instruktor, svaki mogući trenutak koriste za demonstraciju i predstavljanje kako bi svoju školu hrvatskog borbenog učenja – Crobran, dodatno promovirali i zainteresirali potencijalnog novaka da dođe u njihov klub i usvoji tehnike, kako kažu, možda i najefikasnije svjetske samoobrane.

13620329_1105570112849810_8281320878895082582_n

„Nisam od onih tipova koji vježbaju učenike u svrhu natjecanja i osvajanja medalja. Držim da je borilačka vještina temelj razvoja čovjeka i živiš je cijeli dan. Dok spavaš, hodaš ili komuniciraš s ljudima pa uvelike pažnju posvećujemo i tim, rekao bih, odgojnim komponentama koje su sasvim ravnopravno zastupljene u sustavu vrijednosti jednog pravog borca, ratnika“, tvrdi vlasnik, osnivač i instruktor Crobrana Gordan Krajačić.

S borilačkim vještinama susreo se još u osnovnoškolskim danima kad je kao dječak osvajao razne Tae Kwon Do ili karate turnire svog uzrasta. S vremenom se okretao korejskoj školi borbe koju je s prijateljima iz Tae Kwon Do kluba proučavao, razvijao i prilagođavao sebi. Natjecanja su odrađivali „s pola gasa“, dok bi vještinu razrađivali i obogaćivali.

Ozbiljnija ideja samostalnog bavljenja samoobranom kao borbenim učenjem došla je s ratom kad je devedesetih kao instruktor za samoobranu u Dugoj Resi obučavao specijalne jedinice vojske i policije i malo po malo izrastao u stručnjaka za samoobranu u realnom svijetu. Pojednostavljeno, obrana je to od iznenadnih napada svim vrstama oružja ili instinktivni street fighting.

„Vremenom sam razvijao unikatne tehnike svoje obrane koje koristim i danas. Moj način borbe i učenja jednako koristi i vojniku i civilu. Bez razlike. Prilagođena je uvjetima i trenutnoj situaciji. Sa svime barataš i od svega se braniš.“

Kao vojno lice Krajačić 2011. odlazi na vojnu misiju u Afganistan i nakon šestomjesečnog izleta u ratnu zonu gdje je spoznao kako tamošnje kulture cijene svoja znanja, odlučio je svoj dugogodišnji rad na personalizaciji borbenih učenja zaštiti kao hrvatski brend. „Nakon povratka s misije šetao sam jednog popodneva našom, namjerno kažem, “hrvatskom šumom” i razmišljao, ako mi Hrvati imamo svoju povijest, svoje ratnike, imamo znanstvenike, mudre ljude, ratničku prošlost i oružja kroz povijest, zašto to ne bih ujedinio i promovirao kroz buduće Hrvatske borbene vještine…kroz Crobran.“

„Ako treba borit ćemo se kao neandertalci, kao prvi ljudi, koristit ćemo kamen, sjekiru i drveno koplje, ma sve što nađem pod rukom. Kao Hrvati kroz vjekove. Branit ću se, ali i napasti. Da bi se kvalitetno obranio, moraš znati kako napadač razmišlja“, samo je djelić izdvojen iz opsežnog programa Hrvatskih borbenih učenja.

Danas u svom klubu Krajačić radi svakodnevno. Klub čini četrdesetak članova koji popunjavaju razne sekcije unutar kluba. Svjestan da živi u 21. stoljeću, nije mogao zanemariti činjenicu da je natjecanje kao testiranje vlastitih mogućnosti danas itekako popularno kod mladih ljudi pa Krajačići, Gordan i sin Leon unutar  Crobrana osnivaju sportsku i fitness sekciju.

Leon Krajačić danas je instruktor u klubu, uz vođenje trenigna aktivan je MMA borac, a pripreme za turnire amaterskog i poluprofesionalnog karaktera odrađuje u Crobran sportskoj sekciji. Ne osjeća se zapostavljen što se ijednog borilačkog segmenta tiče jer su u Crobran vježbama zastupljene gotovo sve borbene tehnike. Svjedoče tome i pobjede u kategorijama i skori prelazak u profesionalne MMA vode.

Fitnes sekciju vode obojica. Razliku od uobičajenog ženskog rekreacijskog aerobika čini tempo i intenzitet vježbanja pa treninzi djevojaka i žena ne prelaze sat vremena efektivnog vježbanja. „Bude to žestok kondicijski trening, nema puno odmora, ali su zato rezultati pred ogledalom brzi i vidljivi.“14441053_1181371651936322_1202995683335318358_n

U Pakracu postoji i Ninjutsu klub koji privlači istu klijentelu, ima li mjesta za dva kluba borilačkih vještina u malom gradu, obzirom na broj zainteresiranih. „Ima, naročito stoga jer se uzajamno nadopunjujemo, kod ninjutsua su kompliciranije i zahtjevnije tehnike i naglasak je na ispravnom izvođenju i preciznosti, japanskoj mudrosti i filozofiji koju treba razumjeti a kod nas je sve brzo, žestoko i efikasno. I sve to na više od tisuću načina.“ Stoga se događa da neki učenici malo vježbaju Ninjutsu pa malo Crobran ili oboje i tako nadopunjuju svoja znanja i želje.

Iako je osposobljeni Crobran učenik na ulici opasan element, Krajačić tvrdi da zloupotrebe vještine kod svojih učenika nema, niti ih smije biti. U suprotnom su disciplinske mjere rigorozne i isključive.

Od planova ističe želju da se dogodine organizira Crobran festival borilačkih vještina koji bi se dogodio u rujnu. Činile bi ga razne radionice, a došli bi ugledni gosti stručnjaci za borilačke vještine, profesori s kineziološkog fakulteta pa i poneka poznata faca iz MMA svijeta čije ime nismo uspjeli doznati. Sve to skupa pod zajedničkim nazivom – Crobran i prijatelji protiv nasilja u društvu.

14479661_1188077814599039_4627371536757196517_n

 

 

Podjelite na društvenim mrežama...
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
0Share on LinkedIn
Linkedin
Print this page
Print
Email this to someone
email