ČLANICE “KATARINE ZRINSKI”: Božićna pšenica za sugrađane

ČLANICE “KATARINE ZRINSKI”: Božićna pšenica za sugrađane

Članice pakračke Zajednice žena HDZ-a “Katarina Zrinski” danas su na Gradskoj tržnici Pakrac tradicionalno građanima dijelile sjeme božićne pšenice sa željom da im naredna godina bude rodna, a po tradiciji pšenica se sije 13. prosinca na blagdan sv. Lucije.

“Ovo je peta godina kako ovom simboličnom gestom želimo podsjetiti na hrvatsku tradiciju i običaje, a našim sugrađanima poželjeti sretne i blagoslovljene nadolazeće blagdane”, rekla nam je Anamarija Blažević, predsjednica pakračke Zajednice žena HDZ-a “Katarina Zrinski”.

Blagdan sv. Lucije duboko je ukorijenjen u hrvatskim narodnim običajima, na taj dan sije se pšenica u zdjelice kao simbol obnove života i plodnosti. Do Božića pšenica naraste i zazeleni se te ukrašava božićni stol, a tijekom božićnog vremena stoji ispod bora, uz jaslice ili u kutu sobe. Često bi se ukrasila hrvatskim bojama, crveno-bijelo- plavom trobojnicom, a katkad se unutar nje stavljala jabuka ili svijeća. Što je pšenica bila gušća i zelenija, vjerovalo se da će biti bolja ljetina naredne godine. Poslije božićnih blagdana pšenicu se davalo pticama da se taj sveti dio Božića ne bi uništio.

 

Podjelite na društvenim mrežama...
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
0Share on LinkedIn
Linkedin
Print this page
Print
Email this to someone
email