O ČEMU SMO PISALI PRIJE 20 GODINA Neke probleme rješavamo još i danas

O ČEMU SMO PISALI PRIJE 20 GODINA Neke probleme rješavamo još i danas

 

Što se u Pakracu i Lipiku radilo u kolovozu prije 20 godina? Što su bile aktualne teme? Što se pisalo tada u „sezoni kiselih krastavaca“? Listajući stare brojeve Pakračkog lista iz 1998. godine dobili smo dojam da se u Pakracu i Lipiku puno toga više događalo. Bila su to vremena s drugačijim problemima i temama. Ovim kratkim dokumentarnim zapisom želimo pokušati približiti što su naši sugrađani u to vrijeme čitali i s kakvim se problemima borili.

Ujedno, neka ovaj presjek događanja iz tog doba bude i uvod u našu novu rubriku „Retrovizor“ koja će krenuti s početkom rujna, a kroz koju ćemo vas podsjetiti što je i kako pisao Pakrački list u vrijeme Domovinskog rata, poslijeratne obnove pa sve do današnjih dana.

Kolovoz 1998:

Naslovnica 100. broja Pakračkog lista bila je posvećena članovima prekopakranskog KUD-a „Seljačka sloga“ odnosno njihovom šestodnevom boravku  početkom kolovoza u Edinburghu u Škotskoj gdje su nastupili na Svjetskom festivalu glazbe i drame, jednom od najvećih i najpoznatijih manifestacija te vrste u svijetu kao jedini predstavnici iz Hrvatske. Osim nastupa na ulicama Edinburgha, Prekopakrani su nastupili i na otvaranju vijećnice Europskog parlamenta mladih te gostovali u domu lorda Dundeeja.

Broj obiteljskih kuća i etažnih stanova koji su ušli te godine u program obnove na pakračkom i lipičkom području je veći za 36 od planiranog. Razlog povećanja bilo je u činjenici što je na obnovu 450 planiranih objekata utrošeno manje sredstava od očekivanog jer su vlasnici četvrte kategorije čekajući obnovu od države nešto sami radili i tako smanjili troškove.

Zbog sušnog razdoblja u Pakracu i Lipiku otežana opskrba vodom. Prvih deset dana kolovoza, u vodozahvatu magistralnog vodovoda u Šumetlici, dotok vode je smanjen na 15 litara u sekundi što je bilo znatno smanjenje u odnosu na 35 litara koliko je bilo u srpnju te godine.

Na Matkovcu počela izgradnja akumulacije vodotoka u predjelu Zidnica kod Matkovca u sklopu budućeg sportsko-rekreacijskog centra Pakraca. Najavljeni su radovi na dva sportska jezera koja će se napajati iz izvora Pakurnica.

U intervjuu Stjepan Horvat, tadašnji gradonačelnik Lipika, ističe nezadovoljstvo što od završetka rata u obnovu turističkih sadržaja i građevina Lipika nije ništa uložilo.

Velečasni Josip Firšt postao je novi lipički župnik.

U rodilištu pakračke Opće županijske bolnice u prva dva mjeseca rada nakon ponovnog otvaranja, rođeno je 78 beba, čime su prema broju novorođenčadi dostigli prijeratni mjesečni prosjek. U pripremi su i tečajevi za trudnice i očeve koji žele prisustvovati porodu, a rodilište je postalo kandidat za međunarodni status „Bolnica prijatelj djece“.

U Badljevini radi svinjogojsko-stočarska udruga koja ima 10 članova i jedina je na području županije.

U Srednjoj školi Pakrac ponovno loši upisni rezultati za trogodišnja zanimanja; za zvanje tesara nije se javio niti jedan učenik, po četiri učenika su se javila za zanimanja krojač i zidar i šestero za soboslikara.

U Donjoj Obriježi nastavljena izgradnja područne osnovne škole koja je, prema riječima tadašnjeg ravnatelja Željka Houre, trebala biti završena do kraja te godine.

Gradila se i sportska dvorana u Pakracu, a istovremeno ugovoreni radovi na pakračkom gradskom stadionu nisu završeni te je „Hajduk“ na ovom objektu zaigrao tek iduće proljeće.

Na svjetskom prvenstvu za žene u lovu ribe udicom na plovak koje je održano u Italiji, nastupila je i Pakračanka Vesna Radanović, hrvatska reprezentativka i članica SRD „Pakrac“.

Pioniri „Hajduka“ i juniori „Lipika“ u prva tri kola postigli po tri pobjede.

Podjelite na društvenim mrežama...
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
0Share on LinkedIn
Linkedin
Print this page
Print
Email this to someone
email