CEDEVITA LIPIK 3X3 CHALLENGER Najbolji svjetski hakleri za vikend na „domskom“ igralištu

CEDEVITA LIPIK 3X3 CHALLENGER Najbolji svjetski hakleri za vikend na „domskom“ igralištu

 

Lipik će narednih dana biti svjetski centar košarke, barem one ulične 3×3 koja je prije dva tjedna odlukom Međunarodnog olimpijskog komiteta uvrštena i u samu olimpijsku obitelj, a svoju premijeru pod olimpijskim krugovima imat će 2020. godine na sljedećim OI kojima je domaćin Tokyo. Napomenimo da je Lipik danas jedan od samo trinaest gradova u svijetu kojemu je FIBA dodijelila domaćinstvo Challenger turnira (ostali domaćini su Moskva, Bukurešt, Nanjing, Penang, Odense, Haag, Ulaanbaatar, Huai An, Ljubljana, Taipei City, Sao Paolo i Sibiu).

Lipički turnir se igra na starom mjestu na specijalno opremljenom igralištu Dječjeg doma u Lipiku, a glavni turnir će biti održan 30. lipnja i 1. srpnja (petak i subota).

Prošlogodišnji challenger u Lipiku proglašen je najjačim na svijetu, a ovu laskavu titulu Lipičani će pokušati obraniti i ove godine. Sama snaga turnira je neupitna, a o njoj dovoljno govori podatak da će na njemu nastupiti 8 od 10 najboljih svjetskih, odnosno trenutno 10 najboljih europskih 3×3 ekipa. Gledajući pojedinačan ranking, u Lipiku će zaigrati 35 najboljih svjetskih igrača koji su trenutno u Top 50.

Sastav turnira diktirala je FIBA koja je odredila 10 od ukupno 16 ekipa koliko će ih zaigrati na glavnom turniru i boriti se za Trofej Dražena Petrovića koji se već 10. godinu za redom dodjeljuje pobjedniku lipičkog turnira. Krovna košarkaška svjetska asocijacija je potvrdila da će ekipa Novi Sad Al Wahda (SRB), trenutno najbolje rangirana svjetska ekipa, u Lipiku braniti lani osvojen naslov i tražiti direktnu vizu za Masters u kanadskom Saskatoonu. Uz njih će se za jedno od dva mjesta koja vode u Kanadu boriti i ponajbolje svjetske 3×3 ekipe; Ljubljana (SLO), trenutno 2. rangirana ekipa u svijetu i pobjednici finala završnog Mastarsa World tour serije 2016.; Krakow (POL), trenutno 4. u svijetu, ekipa koja je lani u Lipiku igrala pod imenom Gdansk; Piran (SLO), trenutno 5. u svijetu, i zlatni sa lanjskog Europskog 3×3 prvenstva; Zemun (SRB), trenutno 6. u svijetu, a odličnu ovogodišnju formu potvrdili su osvajanjem dvaju kineskih challengera u Huai anu i Nanjingu; St. Petersburg (RUS), trenutno 10. u svijetu, finalisti challengera u malezijskom Penangu; Amsterdam (HOL), trenutno 12. u svijetu i brončani s lanjskog Europskog 3×3 prvenstva. Nastup u Lipiku, gdje su lani igrali finale, izborila je i ekipa Vitez (BiH), najbolje rangirana ekipa Bosne i Hercegovine (trenutno 14. u svijetu) Preostala dva mjesta za Lipik rezervirana su za pobjednika ruskog 3×3 toura te pobjednika turnira Roda 3×3 prvenstva Srbije koji će biti odigran u Beogradu. Hrvatsku će u Lipiku predstavljati momčad Statist Split, najbolja hrvatska ekipa, ujedno i hrvatska 3×3 reprezentacija.

Kao uvod u glavni turnir poslužit će i dvodnevni kvalifikacijski turniri „Laško tour to Cedevita Lipik 3×3 Challenger“ koji će na istom mjestu biti odigrani 28. (srijeda) i 29. (četvrtak) lipnja. Pobjednik svakog od turnira izboriti će mjesto među 16 najboljih, a za sudjelovanje postoji veliki interes ne samo ekipa iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije i Srbije nego i iz Italije, Češke, Turske, Rusije, Španjolske, Švedske.

Ovogodišnji Cedevita Lipik 3×3 Challenger izaziva i velik interes medija pa će sve utakmice diljem svijeta bit emitirane putem live streminga na FIBA youtube kanalu, a regionalna pokrivenost osigurana je televizijskim prijenosom uživo, putem 1. programa ARENASPORT televizije pa će slika iz Lipika ići u Hrvatsku, Srbiju, Bosni u Hercegovinu, Crnu Goru i Makedoniju.

Osim ovog košarkaškog spektakla, FIBA je Lipiku iskazala još jedno veliko priznanje i povjerenje pa će u sklopu Cedevita Lipik 3×3 Challengera, organizirati stručnu 3×3 sudačku akademiju i to po prvi put u Hrvatskoj i regiji.

Sudjelovanje na ovom dvodnevnom stručnom sudačkom okupljanju potvrdilo je 12 sutkinja i sudaca iz Hrvatske, Srbije, Italije, Španjolske, Francuske, Češke i Ukrajine. Uz stručna predavanja, sutkinje i suci će praktični dio akademije odraditi na utakmicama Cedevita Lipik 3×3 Challengera, a neki od njih će upravo u Lipiku i službeno postati 3×3 košarkaški suci.

Voditelji 3×3 sudačke akademije bit će iskusni Markos Michaelides iz Švicarske, jedan od najkvalitetnijih svjetskih 3×3 sudaca te Gianluca Sardella iz Italije koji je u Lipiku sudio i lani.

RASPORED ZAVRŠNICE subota 01.07.2017.:

18:00 – 20:10 sati: Četvrtfinalne utakmice

20:25 – 21:30 sat:  Polufinalne utakmice

21:30 – 22:45 sati: Revijalni program, Finalna utakmica, dodjela priznanja

22:45 – 04:00 sata: Afterparty – „Back to the future“, u prostoru nekadašnje robne kuće „Budućnost“

 

 

 

 

 

 

Podjelite na društvenim mrežama...
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
0Share on LinkedIn
Linkedin
Print this page
Print
Email this to someone
email