BOŽIĆNICE U JAVNOM SEKTORU Većini maksimalno neoporezivi iznos     

BOŽIĆNICE U JAVNOM SEKTORU Većini maksimalno neoporezivi iznos     

Svi zaposlenici tvrtki i ustanova kojima je osnivač ili vlasnik Grad Pakrac dobit će božićnicu, potvrdila je naša anketa. U gradskoj upravi božićnica u iznosu do 1.250 kuna će biti isplaćena za svih 26 zaposlenika, ali ne i za tri dužnosnika (gradonačelnica i dva zamjenika) koji nemaju pravo na nikakve naknade izvan plaće. Tijekom godine gradski službenici su dobili 1250 kuna regresa, 500 kuna u daru za Uskrs, te po 600 kuna za svako dijete mlađe od 15 godina. U istom omjeru, jer imaju identične ugovore o radu, prava će ostvariti i u ustanovama kojima je grad osnivač kao što su tri zaposlenika Muzeja grada Pakraca, četiri zaposlenice gradske knjižnice, te dvije zaposlenice Turističke zajednice, doznajemo iz Odsjeka za financijske i proračun Grada Pakraca.

U Dječjem vrtiću „Maslačak“ godišnja raspodjela je malo drugačija. Njihovih 45 zaposlenika je na ime regresa i uskrsnice do sada dobilo ukupno 1750 kuna svaki te im je za božićnicu ostalo pravo na neoporezivu isplatu još 750 kuna. Ravnateljica Višnja Klobučar nam u trenutku provođenja ankete još nije znala reći hoće li isplatiti taj dio na ime božićnice, ali se nada da hoće.

Što se tiče ostalih izdvojenih gradskih službi četvero zaposlenika u DVD-u Pakrac će dobiti božićnicu, a Zlatko Zerdin, tajnik Vatrogasne zajednice, nada se da bez nje neće ostati niti troje pakračkih zaposlenika u Javnoj vatrogasnoj postrojbi Požeško-slavonske županije. Predsjednik Sportske zajednice Sadmir Delihodžić nam je potvrdio da će njihov profesionalni tajnik dobiti 1.000 kuna božićnice dok je njegov prethodnik tijekom godine na ime regresa i uskrsnice dobio 1.500 kuna čime će i tu biti ispunjena ona neoporeziva godišnja kvota od 2.500 tisuće kuna.

Identično je i u gradskim tvrtkama, izuzevši Lokalnu razvojnu agenciju PC Pakrac. Zaposlenici Komunalca Pakrac (32), Pakrac plina (8) i Voda Lipik (24) su tijekom godine isplatili na ime regresa 1.250 kuna, a ovih dana će i preostalih 1.250. Također su u svim tim tvrtkama isplaćene djeci naknade od 600 kuna. Najmanja radost Božića, sudeći po isplatama, će biti za 12 zaposlenika Lokalne razvoje agencija PCP.  U dosadašnjem dijelu godine su dobili uskrsnicu u iznosu od 300 kuna, a božićnica će im iznositi između tisuću i 1500 kuna ovisno o mogućnostima na računu tvrtke, rekao je direktor Vladimir Gazić. Za djecu njihovih zaposlenika isplaćen je dar u iznosu od 300 kuna.

Prema kolektivnom ugovoru božićnicu, ovisno o tome koliko je tijekom godine ranije isplaćeno, dobit će i svi zaposlenici u državnim i javnim službama. U pakračkoj bolnici ona je već isplaćena u iznosu do 1250 kuna koliko je iznosio i regres.

Kakvo je stanje u privatnim tvrtkama, razumljivo, nismo uspjeli saznati što je njihovo pravo. U medijima se vrte podaci za velike trgovačke kuće koje će isplaćivati od tisuću do 3000 kuna božićnice, kod nekih telefonskih operatera i više. Uglavnom većina zaposlenika će dobiti dodatna sredstva u danima kada se i najviše troši pa će, bar ova materijalna strana radosti Božića, biti veća.

Podjelite na društvenim mrežama...
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
0Share on LinkedIn
Linkedin
Print this page
Print
Email this to someone
email