ANALIZA: SOCIOLOŠKA STRUKTURA GRADSKIH  VIJEĆNIKA Mali, ali značajni pomaci u stranačkom sastavu

ANALIZA: SOCIOLOŠKA STRUKTURA GRADSKIH  VIJEĆNIKA  Mali, ali značajni pomaci u stranačkom sastavu

 

Pakrac je u srijedu dobio  sedmi  poratni saziv Gradskog vijeća.

U odnosu na prošli sastav vijeća broj je vijećnika ostao isti (16), ali je, mada brojčano vrlo malo, u suštini  bitno izmijenjena stranačka struktura. HDZ je, u odnosu na prošli mandat, s početnih osam, odnosno krajnjih devet, sada napredovao na deset. SDP je s prošlih pet vijećnika spao na četiri. Lista nezavisnog Damira Špančića je prije četiri godine u početku imala dva vijećnika, a nakon prelaska Miroslava Vaceka u HDZ završila s jednim, koliko je osvojila i na ovim izborima. Koalicijska lista od prije četiri godine DPS/SDSS je osvojila jednog vijećnika, kao i ove godine samostalna lista SDSS-a. Promjene su naizgled nebitne, dva vijećnika je u plusu HDZ, a SDP i nezavisni su izgubili svaki po jednog. No i ta vrlo mala brojčana promjena je vrlo bitna jer je omogućila HDZ-u da ima apsolutnu većinu (10 od 16), dakle sve odluke može donositi samostalno i više im nije potrebna „tiha koalicija“ koju je zadnja dva mandata imao sa SDP-om koja je jedino službeno bila potvrđena imenovanjem Zorana Krejčija za predsjednika Vijeća. 

Prosječni vijećnik 48,5 godina

Prosječna starost 16 pakračkih vijećnica i vijećnika je 48 godina i 6 mjeseci, čime je prosječni vijećnik stariji 5 godina i pet mjeseci od prosječnog stanovnika Pakraca u odnosu na popis stanovništva iz 2011. godine. Najstariji je Dragan Marin (65 godina i 2 mjeseca), a najmlađa Željka Pejša Božić, 36 godina i 7 mjeseci.

Unatoč tomu što su žene morale činiti 40 posto kandidacijske liste, u pakračkom vijeću će ih biti samo četiri (25 posto), što je tek za jednu više u odnosu na prošli saziv pa očigledno da ovo zakonsko rješenje neće poboljšati položaj žena u lokalnoj politici.

Što se tiče obrazovne strukture petero vijećnika (32 posto) ima završen fakultet, dok ih je 11 sa srednjom stručnom spremom. Prema tom podatku, u Vijeću je 9 puta više fakultetskih obrazovanih vijećnika od prosjeka visokoobrazovnih ukupnog stanovništva Pakraca 2011. godine (3,6 posto), ali i 28 posto više sa SSS u odnosnu na popis stanovništva kada ih je u Pakracu bilo 41,4 posto. S druge pak strane, 34,6 posto pakračkog stanovništva koje je 2011. godine imalo završenu osnovnu školu ili manje nisu zastupljeni kao niti 4,5 posto stanovništva s postignutom višom školskom spremom.

SDP-ovi veterani

Po pitanju ranijeg vijećničkog iskustva sva četiri SDP-ova vijećnika bili su vijećnici i u prošlom mandatu, kao i nezavisni Damir Špančić, dok od HDZ-ovih vijećnika u prošlom sazivu je bio samo Miroslav Ivančić. Vijećničko iskustvo iz ranijih mandata ima i Željka Pejša Božić (HDZ), dok su SDP-ovci Marin i Krejči u vijeću već četvrti, odnosno treći mandat.

Po pitanju nacionalnog sastava dvoje vijećnika su srpske manjine, a jedan talijanske, upravo kako propisuje statut po pitanju najmanje zastupljenosti nacionalne manjine.

Podjelite na društvenim mrežama...
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
0Share on LinkedIn
Linkedin
Print this page
Print
Email this to someone
email