NAGRADA „DR. IVAN ŠRETER“ Alkomjer – najbolja nova hrvatska riječ

NAGRADA „DR. IVAN ŠRETER“   Alkomjer – najbolja nova hrvatska riječ

Riječ alkomjer najbolja je nova hrvatska riječ, proglašena na prigodnoj svečanosti održanoj danas u pakračkoj gradskoj vijećnici, a Hrvoju Senješu, policijskom službeniku i studentu Visoke policijske škole iz Zagreba, njenom autoru, pripala je nagrada „Dr. Ivan Šreter“, nazvanoj po jednom od rijetkih jezičnih stradalnika u hrvatskoj i svjetskoj povijesti.

Riječ alkomjer koja označava napravu za testiranje alkohola u krvi potpuno je nova riječ, dok bi se na taj način riječ alkotest mogla koristiti samo za postupak testiranja. Iako je posve nova riječ, ona je naravna i u skladu s tvorbenim sustavom hrvatskoga jezika, objasnila je prof. Sanda Ham, glavna urednica časopisa „Jezik“ koja je autoru najbolje hrvatske riječi uručila nagradu od 5.000 kuna i kipić dr. Ivana Šretera koji je izradio kipar Tonko Fabris.

Natječaj ima za cilj razvijati pozitivno ozračje za stvaranje i prihvaćanje novih riječi i promišljanje o jačanju hrvatske jezične kulture, rečeno je na svečanosti, ali ne nameće nove riječi jer njihovo prihvaćanje ovisi isključivo o jezičnoj uporabi.

2

Na ovogodišnji natječaj prijavilo se sedamdesetak riječi, samo je jedna bila dovoljno dobra da bi ju nagradili, a ocjenjivalo ih je stručno povjerenstvo – počasni predsjednik Stjepan Babić, predsjednica Sanda Ham te članovi Jasna Horvat, Hrvoje Hitrec, Mile Mamić, Mario Grčević, Nataša Bašić, Zvonimir Jakobović i Igor Čatić.

Gostima iz Pakraca, Osijeka i Zagreba koji izučavaju ili se bave hrvatskom riječi, pozdravnim riječima obratila se gradonačelnica Anamarija Blažević rekavši kako je ljubav prema hrvatskom jeziku i svom narodu dovela je do toga da ni danas ne znamo gdje je posljednje počivalište dr. Ivana Šretera i tom prilikom još jednom apelirala na sve koji imaju bilo kakave inforamcije da pomognu u potrazi za njegovim ostacima.

3

Članovi “Jezikova” povjerenstva Nataša Bašić, Mario Grčević, Hrvoje Hitrec i Igor Čatić te Hrvoje Juvančić, tajnik Hrvatskih novinara i publicista u obraćnjima su istaknuli kako je krajnje vrijeme da se donesu odluke koje će omogućiti hrvatskom jeziku slobodan i nesmetan razvitak, a hrvatskim jezikoslovcima otvoriti prostor za odgovoran i znanstveno utemeljen rad.

Časopis “Jezik” i Šreterova zaklada surađuju od 2007., kada je u Pakracu bila i prva svečana dodjela gdje je nagrađena Ljerka Arar Premužić za riječ uspornik (umjesto ležećega policajca).

Podjelite na društvenim mrežama...
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
0Share on LinkedIn
Linkedin
Print this page
Print
Email this to someone
email