AKCIJA ZAKLADE ANA RUKAVINA Nova 42 Pakračana u registru darivatelja

AKCIJA ZAKLADE ANA RUKAVINA Nova 42 Pakračana u registru darivatelja

Hrvatski registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica od danas je bogatiji za 42 osobe, većinom mladih Pakračana. Toliko ih se odazvalo akciji upisa u registar koštane srži s ciljem pronalaska podudarnog darivatelja koštane srži malenoj Dori Perčin iz Pakraca koja boluje od akutne mijelomonocitne leukemije, ali i svim oboljelim osobama diljem svijeta u potrazi za podudarnim darivateljem.

Akcija davanja uzoraka krvi za tipizaciju je organizirana u suradnji s Kulturno prosvjetnim društvom „Sloga“, Klubom mladih Aurora, uz podršku volontera Gradskog društva Crvenog križa Pakrac i Srednje škole Pakrac, te održana u prostorijama Hrvatskog doma „Dr. Franjo Tuđman“.

„Akciji darivanja odazvali su se i učenici 4. i 5. razreda medicinskih sestara i tehničara Srednje škole Pakrac, s tim da su većina bili i darivatelji budući da su napunili 18 godina i željeli su učiniti jedno plemenito djelo. Iako je danas štrajk u školama učenici su ipak došli i pokazali suosjećanje što je posebno pohvalno“, istaknula je Vesna Božić, profesorica u Srednjoj školi Pakrac i članica Palijativnog tima “Lipa”.

„Moram priznati da su odazivi na ovakve akcije češće puno bolji u malim gradovima nego u većim jer su ljudi u manjim sredinama povezaniji i lakše se udruže za pomoć kome je potrebna, pogotovo u Slavoniji. Prema našem iskustvu i povratnim informacijama, Slavonci su zaista vrijedni darivatelji jer se najčešće bez ikakvih suzdržavanja odazivaju na darivanje“, rekla nam Marija Stapar Zrile, koordinatorica za medije i akcije iz Zaklade Ana Rukavina.

Inače, Zaklada Ana Rukavina nije danas bila prvi puta u Pakracu. Ista akcija održana je i 2. listopada 2014. godine, a kako nam je objasnila Marija Stapar Zrile, svi Pakračani koji su se tada upisali ili ranije na nekoj drugoj akciji upisa, još uvijek su u registru koji danas broji blizu 63.000 potencijalnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica, a šansu za život dobilo je 114 oboljelih osoba u Hrvatskoj i inozemstvu.

 

Podjelite na društvenim mrežama...
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
0Share on LinkedIn
Linkedin
Print this page
Print
Email this to someone
email