AKCIJA MUP-a “MIR I DOBRO” Oprezno s pirotehnikom!

AKCIJA MUP-a “MIR I DOBRO” Oprezno s pirotehnikom!

Ministarstvo unutarnjih poslova i Policijska uprava požeško-slavonska i ove godine uoči i u vrijeme božićnih i novogodišnjih blagdana, provodi akciju “Mir i dobro”. Cilj akcije je održanje javnog reda i mira i opće sigurnosti građana u vremenu od 15. prosinca ove do 8. siječnja sljedeće godine, a ovom se operativnom akcijom želi upozoriti građane na moguću zlouporabu oružja, streljiva, eksplozivnih i rasprskavajućih sredstava i sličnih improviziranih naprava.

Svako peto pirotehničko sredstvo se ne aktivira odmah, stoji u letku tiskanom u tu svrhu u kojem se nadalje upozorava roditelje da upozore djecu da se ne igraju nepoznatim predmetima, obrate pozornost na mjesta njihova okupljanja, provjere što nose u školskim torbama i slično. Djecu pozivaju da ne prilaze nepoznatim predmetima i ne primaju poklone od nepoznatih osoba te o svemu tome izvijeste roditelje.

S ciljem opće sigurnosti policija će  kontrolirati način prodaje i upotrebe pirotehničkih sredstava kako to predviđa zakon koji zabranjuje prodaju bilo kakve pirotehnike osobama mlađim od 14 godina, dok pirotehnička sredstva iz druge i treće kategorije (leteći artikli, vatrometi, topovski udari i slično) je dopuštena prodaja samo od 15. prosinca do 1. siječnja  osobama starijim od 18 godina, a njihova upotreba dozvoljena je samo u vanjskim prostorima i na mjestima gdje nema masovnog okupljanja od 27. prosinca do  2. siječnja. U suprotnom predviđene su razne kazne od tisuću do 15 tisuća kuna, a neovlaštena upotreba vatrenog oružja, raketa, eksploziva i zapaljivih tvari može biti kažnjena i zatvorskom kaznom do 30 dana.

Kako podvlače i naglašavaju u MUP-u, uz sve mjere opreza najbolja je preventiva nekorištenja pirotehnike i drugih eksplozivnih sredstava.

 

Podjelite na društvenim mrežama...
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
0Share on LinkedIn
Linkedin
Print this page
Print
Email this to someone
email