AKCIJA MUP-a “MIR I DOBRO” Oprezno s pirotehnikom!

AKCIJA MUP-a “MIR I DOBRO” Oprezno s pirotehnikom!

Ministarstvo unutarnjih poslova i Policijska uprava požeško-slavonska i ove godine, uoči i u vrijeme božićnih i novogodišnjih blagdana, provodi akciju “Mir i dobro”. Cilj akcije je održanje javnog reda i mira i opće sigurnosti građana u vremenu od 15. prosinca ove do 8. siječnja sljedeće godine, a ovom operativnom akcijom upozoravaju građane na moguću zlouporabu oružja, streljiva, eksplozivnih i rasprskavajućih sredstava i sličnih improviziranih naprava.

Svako peto pirotehničko sredstvo se ne aktivira odmah, stoji i u ovogodišnjem letku tiskanom u tu svrhu u kojem se između ostalog poziva roditelje da upozore djecu da se ne igraju nepoznatim predmetima, obrate pozornost na mjesta njihova okupljanja, provjere što nose u školskim torbama i slično. Djecu pozivaju da ne prilaze nepoznatim predmetima i ne primaju poklone od nepoznatih osoba te o svemu tome izvijeste roditelje.

S ciljem opće sigurnosti policija će  kontrolirati način prodaje i upotrebe pirotehničkih sredstava kako to predviđa zakon koji zabranjuje prodaju bilo kakve pirotehnike osobama mlađim od 14 godina, dok je za ona nešto jača pirotehnička sredstva koja pripadaju u drugu i treću kategoriju (leteći artikli, vatrometi, topovski udari i slično) prodaja dopuštena samo od 15. prosinca do 1. siječnja  i to osobama starijim od 18 godina. Njihova upotreba dozvoljena je samo u vanjskim prostorima i na mjestima gdje nema masovnog okupljanja i to u ograničenom razdoblju od 27. prosinca do  2. siječnja. U suprotnom predviđene su kazne od jedne do petnaest tisuća kuna, a neovlaštena upotreba vatrenog oružja, raketa, eksploziva i zapaljivih tvari može biti sankcionirana i zatvorskom kaznom do 30 dana.

Kako naglašavaju u MUP-u, uz sve mjere opreza najbolja je preventiva nekorištenja pirotehnike i drugih eksplozivnih sredstava.

 

Podjelite na društvenim mrežama...
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
0Share on LinkedIn
Linkedin
Print this page
Print
Email this to someone
email