Od 3. ožujka izdavanje katastarskih podataka elektronskim putem

Od 3. ožujka izdavanje katastarskih podataka elektronskim putem

Državna geodetska uprava omogućila je građanima podnošenje zahtjeva i preuzimanje javnih isprava bez dolaska u katastarske urede. Odluka vrijedi od 3. ožujka ove godine, a zahtjevi i isprave se podnose i preuzimaju putem OSS-a, internet stranice – oss.uredjenazemlja.hr, i prijavom kroz sustav e-Građana. Odluka se odnosi  na kopiju katastarskog plana, prijepis/izvod iz posjedovnog lista i izvadak iz Baze zemljišnih podataka. Pritom se ne naplaćuju opće pristojbe, ali će građani za katastarsku pristojbu kopije katastarskog plana izdvojiti 15,00 kuna, za prijepis/izvod iz posjedovnog lista 10,00 kuna te za izvadak iz Baze zemljišnih podataka 30,00 kuna (pristojba obuhvaća i pristojbu na zahtjev).

Pri podnošenju zahtjeva korisnik kartičnim plaćanjem odmah podmiruje puni iznos upravnih pristojbi (uvećan za iznos provizije koju naplaćuje kartična kuća (2.2%)). Sustav iznos izračunava automatski, a korisnik u elektronički sandučić dobiva javne isprave potpisane elektroničkim potpisom na koji je dodatno otisnut QR kod i kod za provjeru istinitosti dokumenta.

Ovako izdana javna isprava ima pravnu valjanost kao i isprava na papiru ovjerena pečatom i potpisom službene osobe.

Javne isprave za koje se zahtjevi zaprimaju i obrađuju u OSS-u dostavljaju se korisniku u elektronički sandučić bez pripreme i obrade zahtjeva od strane državnih službenika i bez troškova isporuke i ispisa na papiru. Za tako zaprimljene zahtjeve i izdane javne isprave nije predviđena naknada uporabe podataka sukladno Pravilniku o određivanju visine stvarnih troškova uporabe podataka dokumentacije državne izmjere i katastra nekretnina („Narodne novine“, 148/07, 75/09, 51/13) te se ista ne naplaćuje kada se javne isprave izdaju elektroničkim putem.

 

 

 

 

 

Podjelite na društvenim mrežama...
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
0Share on LinkedIn
Linkedin
Print this page
Print
Email this to someone
email