Dvodnevno obilježavanje Dana talijanske nacionalne manjine koju šestu godinu organizira Zajednica Talijana „Liberta“ Ploštine završilo je danas proglašenjem pobjednika amaterskih proizvođača  konjske salame na kojem je sudjelovalo ukupno 35 proizvođača ove delicije, a koje je priredila Udruga proizvođača konjske salame - izvorno Ploštine.

2

Šesteročlani žiri među malim proizvođačima pobjednikom su proglasili Ivana Feltrina, Janko Matijašević osvojio je drugo mjesto, a  Vesna Pierobon treće. Među srednjim proizvođačima priznanje za najbolju salamu primio je Josip Ježabek ispred Suzane Mance na drugom i Dražena Pierobona na trećem mjestu dok je u kategoriji velikih proizvođača pobijedila konjska salama Antuna Brunete, Petar Ivanović zauzeo je drugo te Slavko Martinelli treće mjesto.

3

Svima njima su požeško – slavonski župan Alojz Tomašević koji je i otvorio današnju manifestaciju, Orietta Marot, predsjednica Zajednice talijana Rijeka, te Marijan Širac, voditelj Odsjeka društvenih djelatnosti Grada Pakraca uručili medalje zahvalivši svim natjecateljima kao i članovima zajednice Talijana Liberta na očuvanju baštine i tradicije na našem području. Ovoj manifestaciji prethodila je sveta misa u kapelici sv. Antuna Padovanskog, obilazak Etnografskog muzeja i procesija kroz naselje, a ispred Doma Zajednice Talijana lokalne udurge izložile su svoje rukotvorine. Uz svečani ručak i proglašenje pobjednika održan je  kulturno - umjetnički program na kojem je nastupio Ženski pjevački zbor "Mađarice" iz Daruvara i članovi limenog puhačkog orkestra iz  Doljana. Osim domaćina, manifestaciji su prisustvovali i gosti iz Belluna te članovi Zajednice Talijana Rijeka.

54