22. PLANINARSKI POHOD Fokinom stazom planinarilo 220 osoba

22. PLANINARSKI POHOD Fokinom stazom planinarilo 220 osoba

Oko 220 osoba svih uzrasta iz Zagreba, Bjelovara, Senja, Čazme, Đurđenovca, Lipika i Pakraca danas sudjeluje na 22. memorijalnom planinarskom pohodu „Fokina staza“.

Planinarsko društvo Psunj Pakrac od 1996. godine organizator je ovog najmasovnijeg zimskog planinarskog pohoda u ovom dijelu Hrvatske u znak sjećanja na svog predratnog člana Marijana Kulhavija Foku koji je zajedno s bjelovarskim braniteljima Ivanom Bedekovićem, Antom Ćurićem, Franjom Gašparom, Draženom Hudecom, Željkom Novoselom i Darko Perošem poginuo u četničkoj zasjedi 29. prosinca 1991. godine u sjevernim pakračkim vinogradima.

Pohod je krenuo u 10 sati s glavnog gradskog trga, stalnom stazom kroz istočne pakračke vinograde, a prva okrepna stanica je bila već tradicionalno kod kapele sv. Roka na imanju Blanke i Srećka Brusa  gdje su počašćeni toplim napitcima i domaćim mesnim specijalitetima.

Na mjestu pogibije, kod spomen obilježja minutom šutnje, paljenjem lampiona i polaganjem vijenaca u ime Grada Pakraca i PD „Psunja“ odana je počast braniteljima.

Nakon što je Zoran Milaković, predsjednik PD Psunj, svim sudionicima zahvalio na odazivu unatoč nepogodnom vremenu i u ime Grada Pakraca to isto je učinio Miroslav Ivančić, predsjednik Gradskog vijeća, zahvalivši Društvu na dugogodišnjoj organizaciji pohoda, ali i svim učesnicima koji na taj način održavaju sjećanje na Pakračanina Foku i poginule Bjelovarčane što ovu manifestaciju čini drugačijim od uobičajenih planinarskih pohoda, čime se na poseban način obilježava ova domoljubna žrtva koji su ovi ljudi dali za neovisnost Hrvatske, ali i prenosi značaj Pakraca u Domovinskom ratu.

Pohod je nastavljen uobičajenom kosom iznad sela Kraguj i preko planinarskog odmorišta Tromeđa do planinarskog doma Omanovac gdje će ih čekati topli čaj dobrodošlice i planinarski grah. Nakon ručka, planinarsko druženje nastavlja se uz živu muziku, a organizirani pješački povratak u Pakrac je u 17 sati.

Kao i ranijih godina,  od 9 do 10 sati, sudionici su mogli besplatno pogledati stalni postav Muzeja vojne i ratne povijesti te na štandu PD „Psunj“ kupiti prigodne suvenire.

 

 

Podjelite na društvenim mrežama...
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
0Share on LinkedIn
Linkedin
Print this page
Print
Email this to someone
email