21. PLANINARSKI POHOD: Fokinom stazom po prvi put i Slovenci

21. PLANINARSKI POHOD: Fokinom stazom po prvi put i Slovenci

Više od 300 osoba svih uzrasta iz 32 planinarska društva, od čega 3 iz Slovenije te desetak drugih udruga sudjeluje  na 21. memorijalnom planinarskom pohodu „Fokina staza“.

Planinarsko društvo Psunj Pakrac od 1996. godine organizator je ovog najmasovnijeg zimskog planinarskog pohoda u ovom dijelu Hrvatske u znak sjećanja na svog predratnog člana Marijana Kulhavija Foku koji je zajedno s bjelovarskim braniteljima Ivanom Bedekovićem, Antom Ćurićem, Franjom Gašparom, Draženom Hudecom, Željkom Novoselom i Darko Perošem poginuo u četničkoj zasjedi 29. prosinca 1991. godine u sjevernim pakračkim vinogradima.

Pohod je krenuo u 10 sati s glavnog gradskog trga, a prva okrjepna stanica je bila već tradicionalno kod kapele sv. Roka na imanju Blanke i Srećka Brusa  gdje su počašćeni toplim napitcima i domaćim mesnim specijalitetima.

Na mjestu pogibije, kod spomen obilježja minutom šutnje, paljenjem lampiona i polaganjem vijenaca u ime Grada Pakraca i PD „Psunja“ odana je počast braniteljima.

Pakračka gradonačelnica Anamarija Blažević u pozdravnom obraćanju je istaknula zadovoljstvo i zahvalnost planinarskom društvu, kao i svim sudionicima pohoda što na ovaj način izražavaju dužno poštovanje i sjećanje na ove poginule branitelje. Kako je riječ uglavnom o stanovnicima izvan pakračkog područja podsjetila je da se nalaze u gradu u kojem je počeo Domovinski rat, ali i u gradu koji  je unatoč tome u poslijeratnoj obnovi gurnut u stranu što smeta njegovim stanovnicima, ali ne umanjuje njihovu volju i želju za napretkom što doživljavaju i kao svoju obvezu prema oko 300 poginulih branitelja koji su u Pakrac došli braniti domovinu iz cijele Hrvatske. Uslijed toga, Pakračani u godini imaju puno takvih tužnih dana na koje su istovremeno i ponosni, rekla je gradonačelnica.

Planinare je pozdravio i predsjednik PD „Psunja“ Zoran Milaković.

Planinari u se uputili kroz šumu do planinarskog doma na Omanovcu  gdje  im je ponuđen čaj i planinarski grah, a druženje će nastaviti uz živu glazbu. U propagandnoj ponudi PD „Psunj“  bilo je različitih  suvenira, a najtraženiji su tradicionalni planinarski: nova naljepnica i novi pečat ovog pohoda, majice, kape, amblemi, knjiga o povijesti pakračkog planinarstva Rudolfa Cišpera, letak o povijesti Fokine staze, dnevnik Fokine planinarske obilaznice te novi dnevnik planinarske obilaznice „Planinarski put Psunjem“.

Podjelite na društvenim mrežama...
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
0Share on LinkedIn
Linkedin
Print this page
Print
Email this to someone
email