12. ŽUPANIJSKO SPORTSKO NATJECANJE UDVDR Više od 300 sudionika na braniteljskoj sportskoj smotri

12. ŽUPANIJSKO SPORTSKO NATJECANJE UDVDR Više od 300 sudionika na braniteljskoj sportskoj smotri

U ogranizaciji Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Požeško-slavonske županije i Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata RH ogranak Pakrac – Lipik, 16. rujna je u Pakracu, povodom Dana branitelja Požeško-slavonske županije, održano 12. Županijsko sportsko natjecanje Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata.

Pred prisutnim roditeljima, udovicama i obiteljima poginulih branitelja te više od tri stotine sudionika današnjeg natjecanja, postrojenih i raspoređenih iza stijegova sedam udruga proisteklih iz Domovinskog rata s naše županije, uvodnu riječ održao je general Miroslav Vacek, predsjednik pakračko-lipičkog ogranka Udruge. Prisjetio se Vacek početaka agresije na policijsku stanicu i sam grad Pakrac kojom je i službeno započeo Domovinski rat u Hrvatskoj. Posebno je pri tom naglasio golgotu koju su proživjeli pakrački branitelji te štetu koju je prošao naš grad svrstavši ga uz bok simbolu obrane Domovinskog rata – Vukovaru. Izrazio je i nezadovoljstvo što se u javnosti jako malo ili gotovo ništa ne govori o herojskim akcijama hrvatske vojske u kojima je do prosinca 1991. godine oslobođeno preko 2.500 kvadratnih kilometara okupiranog hrvatskog prostora. U tim akcijama oslobođeni su Pakrac i Lipik te kao prvi oslobođeni gradovi u Domovinskom ratu bili svjetlo i nada braniteljima širom Hrvatske, rekao je Vacek pozdravivši tom prilikom i visoke uzvanike: Alojza Tomaševića, župana Požeko-slavonske županije i izaslanika Predsjednice Republike, brigadira Dražena Sebastijana, izaslanika predsjednika Vlade RH, Dinka Tandaru, pomoćnik ministra hrvatskih branitelja, Davora Hušku, pomoćnik ministrice regionalnog razvoja i EU fondova, generala Đuru Dečaka, predsjednika Udruge dragovoljaca i veterana DR RH i počasnog građanina Pakraca, Antu Pavličevića, predsjednika Koordinacije udruga proisteklih iz DR PS županije, Vedrana Neferovića i Željka Jakopovića, zamjenike župana, Darka Puljašića, gradonačelnika Požege  te domaćine Anamariju Blažević i Vinka Kasanu, gradonačelnike Pakraca odnosno Lipika te predsjednike i predstavnike Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata PS županije.

Pozdravljam vas kao gradonačelnica herojskog grada. Drago mi je da se natjecanje održava na području gradova Pakraca i Lipika. Mi smo grad u kojem je započeo rat i bili smo prvi oslobođeni grad u Hrvatskoj. Ponosni smo na sve činjenice iz rata, a na vama je da govorite, pišete i prenosite sve što se događalo jer je to izuzetno važno mlađim generacijama, rekla je pakračka gradonačelnica Blažević.

Naš počasni Pakračanin, general Đuro Dečak je dodao: „Sretan sam kad dođem na ove nepokorene prostore, na transverzalu koja je zaustavila velikosrpsku agresiju. Ne samo zaustavila, nego je svojom vojnom snagom, voljom i sposobnošću bila spremna doći i na samu obalu Save, no politika je drugačije odlučila, zaustavljeni smo, ali zato nam je ostao ogroman ponos i sjećanje.“

Dinko Tandara, pomoćnik ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda je naglasio da će ministarstvo i dalje podupirati promicanje vrijednosti o Domovinskom ratu, a oko pitanja financiranja spomenika poginulim braniteljima bio je jasan – najveći spomenik je neovisna Republika Hrvatska koju i dalje trebamo izgrađivati. Naravno da će naše ministarstvo u budućnosti nastaviti pomagati ovom gradu u nastojanju da spomen obilježja dobiju svi koji zaslužuju.

Župan Tomašević je podsjetio da je na današnji dan oslobođena i vojarna u Požegi kojom je došlo do prekretnice i priključivanja velikog broja dragovoljaca, čime su stvoreni uvjeti za pokretanje akcije oslobađanja zapadne Slavonije. Ovdje nas nisu pokorili, dapače, bili smo prekretnica i pokazatelj da se Hrvatska može obraniti. Dosanjali smo san naših djedova i zato je važno 1991. godinu isticati i spominjati. Uspostavit ćemo i medalju Zapadna Slavonija koja će simbolizirati obilježje i istinu da je ovdje slomljena velika JNA i da je u Pakracu postavljen kamen temeljac moderne hrvatske države. Župan se osvrnuo i na skoru reformu obrazovanja dodavši da će se zalagati da se u nastavu povijesti uvede proširena satnica o Domovinskom ratu te da se izradi poseban udžbenik posvećen hrvatskoj herojskoj povijesti.

Po završetku ceremonije otvaranja, odlukom organizatora, od strane svih sudionika upućen je zajednički telegram podrške generalu -pukovniku Miljenku Crnjcu, koji nakon bezbroj dobivenih vojnih bitaka danas vodi onu najtežu – bitku za vlastiti život.

Sudionici, uzvanici i gosti su prije početka sportskih natjecanja odali počast stradalima, zapalili svijeće i položili vijence na spomen obilježjima u Pakracu i Lipiku, a potom je u župnoj crkvi UBDM u Pakracu služena Sveta misa za poginule hrvatske branitelje.

U sportskom dijelu dana, natjecateljima je ponuđeno šest borilišta pa su se, ovisno o afinitetima, branitelji mogli ogledati u malom nogometu, šahu, kuglanju i potezanju konopca, koje je održano u Pakracu te stolnom tenisu i streljaštvu, koje je organizirano u Lipiku, odnosno Dobrovcu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Podjelite na društvenim mrežama...
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
0Share on LinkedIn
Linkedin
Print this page
Print
Email this to someone
email